Чи потрібно видаляти папіломи? Що буде, якщо зірвати освіту самостійно і чи має значення пора року для видалення наросту?

Виникнення папілом і бородавок на тілі — не рідкість. У більшості випадків ці утворення безпечні, але іноді вони розростаються, і крім естетичного дефекту завдають своїм власникам фізичний дискомфорт.


Тоді питання про те, чи потрібно їх видаляти, не виникає. А ось з приводу того, чи потрібно видаляти папіломи, які не завдають дискомфорту і ніяк симптоматично не проявляються, у лікарів різні думки.

 

У яких випадках взагалі потрібно видаляти папіломи?


Якщо папіломи мають доброякісний характер, не заподіюють естетичний або фізичний дискомфорт, то їх видаляти не потрібно. Однак, частіше за усе папіломи з'являться там, де піддаються впливу тертя. Це створює ризик пошкодження наросту и подальшого його інфікування. Також може виникнути ураження мікроорганізмами навколишніх тканин, а це призведе до обширного запального процесу.

Рекомендується видаляти папіломи, якщо:

  • вони виглядають неестетично і постійно травмуються одягом;
  • нарости схильні до інфікування і подразнення;
  • відомо, що папіломи виникли в результаті дії онкогенних штамів вірусу папіломи у людини.

Чи можно самостійно відривати папіломи?

Якщо папілома почала деформуватися, або локалізована у області шиї, вона може почати відриватися. Також дуже легко ненавмисно зірвати пухлини, які знаходяться у стадії активного росту, тому що вони не міцно з'єднані з поверхнею шкіри.

Треба пам'ятати, що папілома виникає внаслідок дії вірусу. Це означає, що порушивши цілісність наросту, людина випускає назовні велику кількість вірусних агентів. Вони активно поширюються по поверхні шкіри і провокують розростання папілом.

Тому видалення таких пухлин потрібно проводити тільки під наглядом фахівців (наприклад звернутися в LaserOne — https://laserone.com.ua/papilloma_removal/).

Що може трапитися, якщо відірвати папілому?

При грубому і непрофесійному видаленні відкривається кровотеча и з'являється ранка, що дуже погано загоюється. Саме вона надалі буде служити міcцем для проникнення патологічних мікроорганізмів.
Запальний процес у пошкоджених тканинах приведе до зміни кольору і розмірів папіломи.
Якщо сам нарост був доброякісним, при його пошкодженні можна запустити процес переродження у злоякісну пухлину.

Саме тому спеціально зривати папілому категорично заборонено! У випадку, коли це вже сталося необхідні такі дії:

Швидко обробити поверхню будь-яким дезинфікуючим засобом.
Ізолювати поранене місце від навколишнього середовища за допомогою пластиру.
Постаратися як можна раніше потрапити на консультацію до лікаря. Якщо він направляє на додаткове обстеження — не ігнорувати його.

Обираємо зручний час для видалення
Слід пам'ятати, що після процедури видалення активні сонячні промені будуть під забороною (потрапляючи на молоду і ще незахищену тканина, активне сонце може викликати загрозу виникнення пігментних плям). Краще всього видаляти папілому восени, взимку або ранньою весною. Але якщо обрано видалення папілом лазером, то пора року може не мати значення.
Переваги:

  • безпосередній вплив променем;
  • відсутність ризику зачепити здорову тканину;
  • немає ризику занесення інфекції (не буде ні крові, ні відкритої рани);
  • швидке загоєння лунки;
  • видалення безболісне;
  • відсутність рубця.


Якщо бородавка має нетиповий зовнішній вигляд, або останнім часом змінювала форму, колір та свербіла, не можна погоджуватися на видалення без проходження визначення типу і відсутності ракової схильності.

Дії пацієнта перед процедурою

Перш ніж відправитися на видалення бородавок лазером, пацієнт направляється на обстеження (загальний аналіз крові, сечі, можливо, аналіз на гормони, алергени). При огляді зовнішнього вигляду, доктор зобов'язаний призначити біопсію і кілька тестів для типування. Ціна процедуры залежить від кількості папілом та місця розташування.