фото ілюстративне
Із таким проханням на сайті міської ради з'явилася нова петиція.

Зелені насадження допомагають містам адаптуватися до зміни клімату та створюють комфортне, здорове середовище для проживання мешканців. Для збереження та розвитку якісного міського озеленення необхідний адекватний догляд та раціональний розподіл коштів, йдеться у петиції. 

Відомо, що у 2019 році заплановано витратити з міського бюджету на озеленення міста 12,7 мільйони гривень, з них 2 мільйони на посів, покос газонів та згрібання трави. Так само в середньому по 2 мільйони гривень витрачено на косіння газонів у 2016-2018 роках. На полив рослин передбачено у цьому році 144 тисячі гривень.

У травні цього року Рівне нський міський центр зайнятості пропонував посаду "Озеленювач", основним завданням якого є косіння трави, придорожніх смуг, скверів моторними косами, кущорізами, тримерами за 11 тисяч гривень у місяць.

У червні кілька тижнів поспіль не було дощу й дерева вздовж вулиць через брак поливу почали сохнути та втрачати крону, а щойно викошені газони “вигоріли” за кілька днів.

Читайте також: на дорогах Рівного просять встановити лежачі поліцейські

Ручні мотокоси, які найбільш активно використовують “озеленювачі”, можуть пошкоджувати газон і лишати “лисий” ґрунт, вириваючи траву з корінням, адже пластикові лопаті таких мотокосарок не є гострі. Косіння трави “під нуль” призводить до знищення біологічного різноманіття навколишнього природного середовища, зникнення дикорослих рослин та безхребетних тварин. Відкритий ґрунт у період спеки прогрівається на рівні асфальту та бруківки, температура може досягати більше 40 °C.

Багаторічні зелені насадження, які покривають землю, допомагають уникнути такого перегрівання та відповідно утримувати більш комфортну температуру середовища навколо. Крім того, захищають ґрунт від пересихання та зневоднення. Повноцінний трав’яний покрив утримує дрібні часточки пилу, закріплює ґрунт, захищає інші насадження від опіків і посухи. Щоб трав'яний покрив виконував свої екологічні функції, був джерелом кисню та кондиціонером для міста, його висота має бути більше 10 см.

Оксана Валеріївна у петиції просить, щоб у тривалі спекотні та посушливі періоди робили наступні кроки:

  • обмежувати косіння газонів, особливо ручними мотокосами. Застосовувати лише газонокосарки з можливістю відрегулювати висоту. Згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах у посушливий період висоту скошування рекомендовано збільшувати, бо низьке скошування дуже послаблює рослини.
  • згідно з нормативами поливати не лише квітники в центрі міста, а й дерева та кущі вздовж доріг.
  • забезпечити адекватний розподіл коштів на полив зелених насаджень та косіння газонів у відповідності до потреб.

До слова, голосування за петицію триватиме до 11 серпня

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber