Фото ілюстративне
33 роки минуло після Чорнобильської катастрофи. Участь у ліквідації трагедії за перші два роки взяло 240 тисяч людей. Усього ж ліквідаторами стало близько 600 тисяч людей. Така офіційна статистика. Щороку у ліквідаторів та жертв опромінення виявляють нові хвороби. Якщо спочатку вони постраждали від променевої хвороби, то нині, через 30 років Чорнобильська катастрофа відгукується у їх організмі новими захворюваннями. Як вплинула доза радіації на цих людей - далі у сюжеті.

Вперше у Чорнобильську зону Віктор Ольховик потрапив у 1986 році, коли трапилась аварія. 31-річний військовий ще тоді не уявляв масштабів трагедії та чим це обернеться. Через рік він знову повернувся у зону катастрофи, де проводив захоронення радіоактивних відходів. А вже з 1988 року почав хворіти. Зізнається, оскільки лікування не відкладав, нині живий. Згадує - попри всі хвороби, не шкодує, що тоді зробив свій внесок у ліквідацію наслідків.

Стосовно того, що там відчуваєш, ви знаєте ніби і небо таке саме, і сонечко таке саме світить, але коли заїжджаєш в цю 30-кілометрову зону, то відчуваєш себе не комфортно. Це і присмак металу на зубах. Він постійно тебе супроводжує. СТИК Не пропали ті моменти, сказати, що важко - це нічого не сказати. Спали по 2-3 години. Але ніхто не думав тоді про якісь пільги, нагороди.

Лікувався чоловік в Україні, Росії, Німеччині, спробував народні методи. Не п’є алкоголь та не курить. Каже - в цьому і секрет довголіття. А ще - простіше ставитись до життя та його викликів. Однак, зізнається, чимало його колег-ліквідаторів вже немає серед нас. Щороку вони гуртом їдуть у зону відчуження і щоразу їхня компанія меншає.

Це урок буде для всієї планети Земля, а тим людям, які були там - честь і хвала. Тому коли ми зустрічаємось з ліквідаторами, то завжди кажемо - дякуємо за те, що зробили і слава БОГУ, що дожили.

Лікарі констатують, наслідки радіації бувають ранніми та віддаленими. Цим і пояснюють збільшення кількості онкологічних захворювань саме нині, через 30 років. Однак ті, хто зазнав опромінення, не страждають якимось одним захворюванням. Зазвичай, це "букет" хвороб, які ще й протікають часто не типово. Радіація не обирає орган, який вразити. Вона знищує імунну систему.

На першому місці - це хвороби серцево-судинної системи. Це хвороби серця і судин відповідно. СТИК Ми втратили на сьогодні вже дуже багато ліквідаторів, які мали онкологічні захворювання. Це рак крові, ліквідатори йдуть дуже швидко. Тому, я думаю, що чим далі, тим бідьше ця проблема виступатиме на перше місце. Це онкологія.

Починаючи з 1992 року кількість ліквідаторів аварії на ЧАЕС серед мешканців Рівне нщини зменшилась з 8200 до 3700. Тобто вдвічі. Як показує японський досвід, онкологічні наслідки можуть тягнутися і до 70 років.  

До теми: "Загублені міста-привиди": подорож до Чорнобиля та Прип`яті

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber