Сьогодні в Україні відзначають День вишиванки. Це свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції.

У творчому доробку пані Юлії більше ста різноманітних вишиванок. Улюбленою справою майстриня займається вже більше десяти років.

В основному люблю вишивати білим бо білому - це різномантіні техніки ось на мені сорочка тут як мінімум вирізування, гладь, болгарський хрестик, мережки, більше п'яти різноманітніших технік, які поєднуються і утворюють саме ось це візерунок.

Майстриня розповідає, що на одній вишиванці може бути використано близко 10 технік. Зараз пані Юлія завершує сорочку для дочки.

Залишилося пришити комірець вже більш така сучасна, класична - це візерунок нашого Полісся. Володимирецький, Сарненський район,тут вже такі техніки - мережка, ляхів, вирізування поєднується,гладь з хрестиками.

Регіон Полісся багатий на техніки вишивки сорочки, а візерунки, які застосовувалися, вважаються одними із найстаріших. Перші сорочки були ткані і довгі.

Чоловіча була до колін, жіноча ще довша. І навіть на мені ще одна сорочка показує,що вишивали низ сорочки. І старовинні техніки - це не хрестик, як зараз більшість думає, а заволікання. Вона могла виконуватися як з лиця так і навиворіт. Ще одна мало відома вишивка верхоплут або кілечко як називали на Володимиреччині, - розповідає працівник музею Тетяна Пархоменко.

Частини сорочки називалися також по різному. Наприклад комір - називали ковнір, низ рукава - чоглик. А білі сорочки одягали на свята. За традиціями вишиванку передають з роду в рід, зберігають як реліквію. Вважається, що вона символ здоров’я й краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності, адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг.
 

Дивіться також: майстрині Рокитнівщини популяризують ткацтво поліських килимів (ВІДЕО)

Будьте з намиFacebook Youtube Instagram Viber