Комплекс комунальних приміщень по вул. Князя Володимира, 108
Нещодавно журналістам порталу «РівнеМедіа» стало відомо, що у Рівному орендарі масово скуповують комунальну власність за копійки за дуже хитрою схемою – начебто зробивши у приміщенні ремонт. Проте, чи роблять вони там цей ремонт, чи ні – достеменно невідомо нікому.

Як пише портал "Рівне Медіа", завідує усіма комунальними нерухомостями у Рівному міське управління комунальною власністю. Саме воно після відповідного рішення депутатів міської ради укладає договори оренди з підприємцями та юридичними особами, а також підписує договори купівлі-продажу приміщень, коли їх викуповують після дозволу депутатів міськради на приватизацію.

До прикладу, є у Рівному низка нежитлових окремих приміщень за адресою: вул. Князя Володимира, 108. Там наразі, згідно з офіційними документами, розміщуються різні громадські організації, похоронна агенція, новостворена політична партія, офіси різних фізичних осіб-підприємців, СТО та автомийка, кілька товариств з обмеженою відповідальністю та будівельна фірма. Ми вирішили перевірити, хто там вже викупив площі, на яких підставах, за скільки та куди ведуть «ниточки».
Адмінбудівля на Князя Володимира, 108. Щоцікаво, добудова зведена без жодних погоджень і дозвільних документів.
Відтак, там загалом є 12 різноманітних приміщень, які здаються чи раніше здавалися в оренду. У відповідь на наш запит до управління комунальною власністю Рівне нського міськвиконкому зазначається, що серед орендарів там числяться: ФОП Кравець Лілія Юріївна (комерційні послуги, оптова торгівля), приватне підприємство «Фірма «Мека» (будівництво), ФОП Яблочкіна Олена Олександрівна (туристичні послуги), ГО «ДАР» (допомога бійцям АТО та ООС), ФОП Шаблій Андрій Миколайович (пасажирські перевезення та медична практика), ФОП Ткачук Сергій Олексійович (СТО, автомийка), ТзОВ «Ілкам Україна» (торгівля та надання в оренду майна), ФОП Кравчук Олександр Віталійович (автозапчастини) та ГО «Асоціація працівників будівельної галузі м.Рівне та Рівне нської області».
 
Крім того, три з чотирьох приміщень у великій адміністративній будівлі під літерою А-2 у минулому році у міста викупили троє осіб. За інформацією Рівне нського міського управління комунальною власністю, ці об’єкти приватизували і придбали їхні орендарі на підставі того, що у тих приміщеннях вони за власний кошт буцімто провели невід’ємні поліпшення (ремонт). Таку можливість надає Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна», який набув чинності 7 березня 2018 року.
 
Згідно з Законом, приватизація комунального майна здійснюється органами місцевого самоврядування. Це можна зробити двома шляхами: або продажем через аукціон, або шляхом викупу об’єктів приватизації. Орендар одержує право на викуп орендованого майна (будівлі, споруди, нежитлового приміщення) за ціною, визначеною за результатами незалежної оцінки, якщо:
  • орендар здійснив поліпшення орендованого майна, які неможливо відокремити від об’єкта без заподіяння йому шкоди, в розмірі не менш, як 25% ринкової вартості майна, визначеної суб’єктом оціночної діяльності для цілей оренди майна;
  • орендар отримав письмову згоду орендодавця на здійснення невід’ємних поліпшень, які надають йому право на приватизацію майна шляхом викупу;
  • невід’ємні поліпшення здійснені в межах трирічного строку з дати визначення ринкової вартості майна для цілей укладання договору оренди або для цілей продовження договору оренди;
  • здійснення і склад невід’ємних поліпшень, у тому числі невід’ємний характер поліпшень, підтверджені висновком будівельної експертизи, а вартість невід’ємних поліпшень, підтверджених висновком будівельної експертизи, визначена суб’єктом оціночної діяльності;
  • орендар належно виконує умови договору оренди та не має заборгованості з орендної плати;
  • договір оренди є чинним на момент приватизації.
Ціна продажу об’єкта приватизації зменшується на суму компенсації невід’ємних поліпшень. Якщо покупцем об’єкта приватизації стає орендар, вартість невід’ємних поліпшень зараховується йому під час остаточного розрахунку за об’єкт приватизації.
 
Так, власниками приміщень на Князя Володимира, 108 стали:
  • ФОП Кравець Лілія Юріївна (комерційні послуги, оптова торгівля) – викупила 164,3 кв.м у будівлі А-2 за ціною майже 795 тисяч гривень (4838,5 грн/кв.м). Вона також орендує за цією адресою ще одну будівлю Е-1 площею 8,8 кв.м за ціною майже 356 гривень у місяць, що становить 40,5 грн за квадратний метр.
     
  • ГО «Асоціація працівників будівельної галузі м.Рівне та Рівне нської області» - викупила 221,5 кв.м у будівлі А-2 за ціною 1 млн 182 тисячі 480 грн (5338,5 грн/кв.м). Крім цього, ця організація також орендує ще два приміщення за цією ж адресою у будівлі Б-1 та Б-2 площею 938,7 кв.м за ціною 4098,90 грн у місяць, що становить 4 грн 40 коп. за кв. метр.
  • ППФ «Мека», що займається будівництвом - викупила 59,4 кв.м у будівлі А-2 за ціною 290 тисяч 280 гривень (4887 грн/кв.м). Фірма також орендує ще два приміщення за цією ж адресою – ще одне, четверте приміщення у цій же будівлі площею 402,6 кв.м за ціною майже 23 тисячі гривень у місяць, тобто 57 гривень за кв.м, та будівлю З-1 площею 1039,9 кв.м. сплачуючи у місяць за неї майже 14,5 тисяч гривень, що становить 14 гривень за кв.м.
низка нежитлових приміщень на Князя Володимира, 108 у Рівному
 
Начебто у всіх цих викуплених приміщеннях, згідно з документами, зроблений ремонт, тобто проведені невід'ємні поліпшення. А отже вартість ремонту, згідно з Законом, має становити не менш, як 25% ринкової вартості цього приміщення. Проте ні у рішенні міської ради про дозвіл на приватизацію нерухомості, ні у договорі купівлі-продажу не вказано, які ж саме роботи були проведені там. Про це ми запитали в Управлінні комунальною власністю міста і поки наразі ще чекаємо від них відповідь на наш запит. Хоча за інформацією, яку нам вдалося дізнатися від власних джерел, ніхто фактично суттєвих поліпшень у тих приміщеннях не проводив, а ремонт там зроблений лише "на папері". Журналісти порталу "Рівне Медіа" працюють над тим, аби перевірити це, про що ми повідомимо додатково.
 
Як бачимо, вартість приміщень – як оренди, так і їх викупу, є значно нижчою за ринкову ціну. До прикладу, оренда приміщень в тому ж районі коштує від 75 до 350 грн за квадратний метр у місяць. Що цікаво, вартість оренди на Князя Володимира, 108 не фіксована, а у різних приміщеннях – різна ціна. При чому вона дуже вже коливається – від майже 4,5 грн аж до 82 грн за квадратний метр (за винятком ГО «ДАР», яка платить усього 1 гривню за рік оренди, адже організація є неприбутковою та волонтерською).
 
Відтак, найменшу суму за оренду на вул. Князя Володимира, 108 – 4грн 40 копійок за кв.м – платить ГО «Асоціація працівників будівельної галузі м.Рівне та Рівне нської області». Найбільшу – 82 грн за квадрат – сплачує ТзОВ «Ілкам Україна».
 
Те ж саме стосується і вартості купівлі нежитлових приміщень. За словами керівника однієї з агенцій нерухомості Рівного, ринкова вартість продажу таких нежитових приміщень у Рівному в середньому стартує від 200 доларів США за квадратний метр. Відтак, виникає запитання, чому місто продешевило з продажем. Аби знайти відповідь на це питання, ми перевірили усіх орендарів, аби знайти, звідки ж таки ростуть ноги та до кого усе це приводить.
 
Ось так виглядають приміщення на Князя Володимира, 108
 
До слова, у адмінбудівлі А-2, що по вулиці Князя Володимира, 108, є чотири різні приміщення різної площі. Так, наразі три з них вже викупили, як ми вже згадували раніше. Ще одне – четверте приміщення, яке є найбільшим і займає майже половину усієї будівлі, також, очевидно, невдовзі викуплять, адже 24 січня 2019 року на сесії Рівне нської міської ради депутати дозволили орендареві цього приміщення – будівельній фірмі «Мека» - приватизувати його шляхом викупу. Ця фірма вже викупила у тому ж приміщенні 59,4 кв.м, тобто володіє 7% у праві власності цього об’єкта. Тепер же підприємство хоче викупити приміщення площею аж 402,6 кв.м. Тож невдовзі ця фірма володітиме одразу 55%. За словами ріелтора, 51% права власності – це фактично "контролюючий пакет", який надає його володареві по суті повне право одноосібно вирішувати, що робити з цим приміщенням – перебудовувати, зносити чи перепродати тощо.
 
У ЄДРПОУ вказано, що  приватне підприємство-фірма «Мека» займається будівництвом житлових і нежитлових будівельФірма раніше належала Ігорю Мічуді, нинішньому начальнику управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівне нській області, яка займається видачею дозвільних документів на будівництва в усій області. Сьогодні ж фірма зареєстрована на Людмилу Лапшинову. Її директором раніше був Петро Яблонський, а нині ним є, згідно з офіційними даними, Ігор Соколенко - кум Ігоря Мічуди. До речі, за інформацією ЗМІ, раніше це підприємство отримувало підряди від Головного управління з питань будівництва та архітектури Рівне нської облдержадміністрації.
 
До слова, на початку минулого року з приміщеннями на вулиці Князя Володимира, 108 вже був один скандал, коли їх, за інформацією «Рівне вечірнє», хотіли продати за безцінь одній з будівельних фірм, яка працює на тій території і має тісні зв'язки із владою. Ймовірно, мова йде саме про ППФ «Мека», яку, кажуть, і досі контролює Мічуда.
 
Що цікаво, Ігор Соколенко також є одним із співзасновників ГО «Чоловічі розваги» разом з тим же Ігорем Мічудою, яка, до слова, зареєстрована по вул. Князя Володимира, 108, проте у списку офіційних орендарів цієї організації чомусь немає.
 
Також цікавою є постать Людмили Лапшинової, яка зареєстрована за однією адресою разом з сином Ігоря Мічуди Андрієм. Сама ж Лапшинова колись працювала у Рівне нській облдержадміністрації. Також вона є нині керівником і засновником ТОВ «Пасадіна», до якого колись також мав безпосереднє відношення Ігор Мічуда і яке досі зареєстроване разом з ним за однією ж адресою. Фірма також займається будівництвом будівель, а також торгівлею будматеріалів. Уповноваженим «Пасадіни» є Юрій Сульжук, який разом з Мічудою та Яблонським є співзасновником вже згаданої нами раніше ГО «Асоціація працівників будівельної галузі м.Рівне та Рівне нської області» - саме тієї, яка за найнижчою ціною орендує в міста приміщення по вул.Князя Володимира, 108.
 
Також Лапшинову, Ігоря Мічуду та його сина поєднує ще одна будівельна фірма – ТзОВ «СП МедГруп».
Окрім усього, по вул. Князя Володимира, 108 зареєстрована також нещодавно створена політична партія «Партія громади об’єднаних власників багатоквартирних будинків, будівельників та будівельних організацій», керівником якої офіційно є голова ГО «Рада голів ОСББ м. Рівне » Роман Алексійчук, яку до нього очолював саме Ігор Мічуда. Кажуть, саме останній і створив та повністю контролює цю партію. До речі, раніше це була партія "Влада народу" з реєстрацією у Києві, яку очолювала Юлія Понятовська, втім, наприкінці жовтня 2018 року змінили назву, керівника та адресу цієї партії. До речі, хоч вона і має офіційну реєстрацію на Князя Володимира, 108, проте у списку офіційних орендарів, який нам надали в управлінні комунальною власністю міста, вона чомусь не вказана.
 
А "вишенькою" на торті у цій всій історії є те, що Лілія Кравець - підприємець, яка разом з ППФ "Мека" та ГО "Асоціація працівників будівельної галузі м.Рівне та Рівне нської області" викупила чимале приміщення на Князя Володимира, 108, є громадською дружиною Ігоря Мічуди. Тобто усі троє з тих, хто придбав там нерухомість, пов'язані напряму з начальником управління Державної архітектрно-будівельної інспекції у Рівне нській області Ігорем Мічудою.
 
 
Відтак, з усього вищесказаного виходить, що до п'ятьох організацій, які базуються за адресою Князя Володимира, 108, має пряме та неопосередковане відношення чиновник, який напряму пов’язаний з будівельним бізнесом в області, адже повинен його контролювати, а натомість, схоже, завуальовано лобіює власні бізнес-інтереси.
 
Тож, очевидно, недарма кажуть, що вже давно на Князя Володимира, 108 хочуть звести новобудову. Тепер же, коли будівельна фірма, підконтрольна Ігорю Мічуді, володітиме більшою половиною приміщення на Князя Володимира, 108, то, очевидно, в такий спосіб їм таки вдасться домогтися свого. Коли – це лише питання часу і грошей.