Помідори вирощуються, напевно, на кожному городі і на кожній дачній ділянці. І, звичайно, всіх цікавить питання, як отримати великий врожай.

 По суті, кожен сорт або кожен гібрид запрограмований на певну врожайність, і наше завдання - своїми діями її не знизити. Існує ряд помилок, які знижують врожайність помідор.

Перша помилка - залишення пасинків.

Її зазвичай допускають початківці городники. Вони так тішаться зростаючим паросткам, так переживають за кожну гілочку, що їм просто шкода видаляти пасинки. Але ж на вирощування пасинків томат витрачає ті соки і ті сили, які міг би пустити на збільшення кількості плодів, а, значить, і на підвищення врожайності. До речі, від великої чисельності пасинків помідори і довше дозрівають.

Читайте також: Фітофтора на помідорах: як боротися народними засобами

Друга помилка - томати на грядці ростуть щільно, без достатньої відстані один-від-одного.

Такий метод посадки існує, він називається «загущені посадки», його практикують спеціально, але для помідор він не допустимий. Томатний кущ повинен провітрюватися, його має з усіх боків прогрівати сонечко. Від такого тісного сусідства не тільки витягуються міжвузля, але і рослини більш схильні до захворювань різними гнилями.

Третя помилка - надмірний або недостатній полив.

Томати мають потребу у великій кількості води, щоб донести кальцій до їх високих верхівок. Особливо важливо велика кількість води в перші кілька тижнів після посадки. Від нестачі вологи рослина в'яне, зав'язі і бутони обпадають, вже дозрілі плоди розтріскуються. Але і заливати рослину не потрібно - інакше вона захворіє грибковими захворюваннями.

Відразу ж виникає питання - так скільки ж води потрібно томатному кущу? Стандартна норма тут - приблизно 5 літрів води, і поливати слід обов'язково регулярно, і тільки вранці або ввечері. Тобто не потрібно думати: «Ой, який спекотний полудень! Поллю-ка я помідори, нехай охолонуть!» Вони не охолонуть, а тільки захворіють.

За нормами цілком достатньо двох-трьох поливів в тиждень (в залежності від погоди).

Порада: стежте за забарвленням листя томатів. Якщо полив недостатній, то вони потемніють, а потім і зовсім зів'януть.

Ще одна порада: при поливі намагайтеся, щоб вода не потрапляла на листя і стовбур томата. В цьому випадку ви отримаєте їх опіки. Тому воду виливайте або безпосередньо під корінь, або проведіть поруч з кущем в землі борозенку і лийте воду в неї. Потім ці борозенки злегка присипте землею, щоб волога не випарувалася, а дійшла до кореня томата.

Читайте також: Шкідники редису і як з ними боротися

Четверта помилка - переросла розсада.

Відбувається вона з двох причин: або ж не купили вчасно розсаду, або ж свою, вирощену з насіння, боязно ще садити у відкритий грунт - мовляв, ще холодно і рано, а раптом ранкові заморозки.

В результаті розсада переростає і витрачає багато часу і сил на укорінення і адаптацію. Але ж вона могла б всі ці сили пустити на те, щоб підвищити врожайність томатів.

Для кожної кліматичної зони існують свої терміни висадки, і намагайтеся їх дотримуватися.

П'ята помилка - не допомагаємо томатам запилюватися.

Помідори – культура, яка самозапилюється, і для підвищення врожайності потрібно їм допомогти в запиленні. Тут зв'язок прямий: краще запилення - більше плодів.

Насправді це дуже легко - в суху сонячну погоду легко струшуємо помідорні кущі, щоб пилок з тичинок потрапляв на товкач. Можна навіть не хапатися за кожен кущ окремо, а всього лише потрясти мотузку, до якої прив'язаний ряд кущів.

Робити це слід саме коли тепло і сухо, так пилок легкий і в сухому повітрі легко летить. Вологий  пилок вбирає добре, стає важким і замість попадання на квітки тільки падає на землю. Особливо це важливо для тепличних томатів, де потоку повітря немає, або ж він мінімальний.

Порада власникам теплиць: коли починається рясне цвітіння, зменшіть вологість в теплиці, щоб пилок міг розлітатися.

Таким чином, знаючи всі ці помилки, і, відповідно, не допускаючи їх, ви не тільки насолодитеся стиглими соковитими помідорами, але і гарантовано підвищите їх врожайність.