Дослідити свій організм на онкологію за 10 хвилин. З липня 2019-го року українці зможуть безкоштовно пройти швидкий тест на виявлення недуги. Де це можна буде зробити і наскільки цей спосіб - достовірний, адже деякі медики вже скептично відгукуються - дивіться у сюжеті.

Рівне нський онкодиспансер. Сюди потрапляють, коли точно хворі. А це - містечко Калинівка на Вінничинні. Сюди медична реформа дісталася на кілька років раніше, бо область потрапила у список експериментальних. І тут вже є оглядові кабінети. Для чоловіків. І для жінок. Це для того, щоб якнайменше людей потрапляло в онкодиспансер. Бо попередити легше, ніж лікувати. Але діяти на випередження недузі в Україні не звикли. І тут доводилось привчати людей дбати про себе і бігти до лікаря не коли припече і все пропало. За перший рік роботи лікар Леонід Кащук оглянув близько 35 відсотків калинівських чоловіків.

В середньому щодня на огляд приходить 20 пацієнтів. Тоді як спочатку приходили з недовірою.

А саме вони більше, ніж жінки, хворіють на рак, а про це вже кажуть в онкодиспансері у Рівному. Головний лікар закладу каже, не лише зовнішнє середовище і спосіб життя, а й генетика можуть спричинити злоякісний новоутвір. Загалом же в області 25 тисяч хворих на рак. І кількість ця росте щороку в середньому на 3 відсотки. Така прогресія не лише в нашій державі, але й у всьому світі. І Україна - далеко не в перших рядах. А на Рівне нщині - чи не найнижчий рівень захворюваності на онкологію.

Зростає кількість онкохворих і на Вінничинні. Тільки у 2017-му.

Тож подібні оглядові кабінети, з усім необхідним обладнанням, як на Вінничинні, і безкоштовні скринінгові тести на виявлення онкології - мають якщо не попередити хворобу, то хоча б виявити її, поки не пізно.

В міському управлінні охорони здоров`я не можуть назвати точної дати, коли ж запрацює цей новий пункт медичної реформи. Та сподіваються - у липні цього року. Тоді тестування.

Читайте також: У Рівному вчений винайшов пристрій, за допомогою якого можна дихати гірським повітрям (ВІДЕО) 

Але директор Рівне нського обласного онкодиспансеру до подібної новації ставиться скептично. Мовляв, скринінговий тест далекий від достовірності, - може зреагувати не лише на вже існуючу онкологію, але й на те, що у людини є схильність до захворювання. Тоді, як схильність за все життя може і не перерости у недугу. Та на камеру цього воліє не говорити. Запитуємо у начальника міського управління охорони здоров`я Віктора Іськіва.

Але, каже, це вже сигнал, що в організмі не все гаразд. І тоді пацієнта направлять на більш детальне обстеження для встановлення точного діагнозу.

Обтелефонувавши з десяток міських аптек - результат - той же.

Та врешті нам повідомили - тест можна замовити. Та знов халепа - питають, який? Бо для кожного виду раку - скринінгові тести - різні. Виходить, маю купити їх кілька, аби дослідити свій організм на повну. Вирішую замовити через Інтернет. Скільки це вартує і чи варто? Розповім, коли прийде моє замовлення.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber