фото ілюстративне
Які штрафи очікують українців за порушення закону про мову?

15 травня Петро Порошенко дав зелене світло закону про мову. І вже наступного дня текст закону опублікувало офіційне видання "Голос України". Документ набуде чинності через два місяці - 16 липня. 

Ми вирішили розібратись, які сфери зачепить закон і як він впливатиме на розвиток української мови. 

У другій статті закону вказано, що його дія не поширюється на приватне спілкування. Тобто, за те, що ви спілкуєтесь іншою мовою в кав'ярні чи на вулиці - штрафувати ніхто не буде. 

У п'ятій статті вказано, що уряд повинен розробити Державну програму сприяння вивчення державної мови. Тут діє принцип: спочатку навчи - потім вимагай. Планують створити мережу державних та комунальних курсів з вивчення української мови. А в бюджеті мають бути закладені кошти на друк навчальних посібників для вивчення мови, які будуть у вільному доступі. 

Разом з тим, через два роки запрацює схема, якщо людина бажає здобути громадянство України - вона повинна мати відповідний рівень володіння державною мовою. Виняток - іноземці чи особи без громадянства, які мають значні заслуги перед Україною. В тому числі і військовослужбовці, які мають державні нагороди. Вони не зобов'язані підтверджувати свій рівень володіння українською, втім мають рік на те, щоб її вивчити. Така сама норма застосовується до спортсменів-іноземців, які вирішили виступати за національну збірну України. 

А от обов'язково володіти українською мовою має чиновник. Окрім того, застосовувати її під час виконання своїх обов'язків. Це:  правоохоронці, прокурори, судді, адвокати, нотаріуси, керівники закладів освіти, викладачі та наукові працівники, медпрацівники комунальних та державних медустанов, працівники підприємств, установ та організацій державної та комунальної форм власності. Свій рівень володіння державною мовою вони мають підкріпити офіційним документом. 

Для чиновників, окрім місцевих депутатів та посадових осіб органів місцевого самоврядування, а також для керівництва правоохоронних органів, прокурорів, суддів, керівників закладів освіти — це державний сертифікат, який видаватиме Нацкомісія зі стандартів мови. Для решти — це може бути атестат про повну середню освіту.

Захищати та сприяти розвитку української мови має спеціальний Уповноважений, який призначається Кабміном. 

Читайте також: В Україні вперше відзначають День резервіста 

Ним не може стати людина, яка порушувала закон про мову або всупереч Конституції намагалася запровадити в Україні багатомовність.

Ця людина перевіряє, як виконується законодавство, розглядає скарги фізичних та юридичних осіб про недотримання закону, ініціює розслідування та покарання чиновників, які порушують закон, а також може накладати штрафи.

Якщо Уповноважений чи його представник виявили порушення закону про мову в сфері обслуговування, то вони оголошують порушнику попередження та дають 30 днів, щоб усунути недоліки. Якщо порушення повторюється впродовж року — складається протокол і накладається штраф у 5100-6800 гривень. Чиновники, які порушуватимуть закон про мову під час роботи, офіційних заходів чи зустрічей, змушені будуть сплатити штраф від 3400 до 6800 гривень. Недотримання вимог мовного закону у сфері друкованих ЗМІ — це 6800-8500 гривень штрафу. За решту порушень доведеться заплатити від 3400 до 5100 гривень. Але у всіх випадках перше порушення каратиметься тільки попередженням. У разі третього порушення протягом року штраф зросте до 11 900 гривень.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber