Фото ілюстративне
ДТП – найпоширеніша причина смерті серед дітей віком від 5 до 15 років. За даними фахівців, в Україні щодня гине одна дитина. А все - через нехтування правилами безпеки, зокрема, через відсутність автокрісел. Нині в Україні поліцейські не можуть притягнути до відповідальності за його відсутність у автомобілі. Тоді як у Європі за це штрафи коливаються у межах від 50 до 2500 тисяч євро. Як вирішити проблему пропонують рівненські патрульні, дивіться далі.

Марина - мама 5-річного хлопчика. З народження її син у автокріслі завжди. Як в Україні, так і закордоном. Для їх родини це правило, що не обговорюється.

Спочатку це було крісло категорії "0+", потім ми купили універсальне "1-2-3". І моя дитина привчена, що вона завжди їздить у автокріслі, коли ми подорожуємо. І тому він інколи не каже: "мама я не хочу, мама я не буду пристібатися", - говорить рівнянка.

Лікарі кажуть, за видом травми завжди можуть передбачити чи була дитина на момент ДТП у автокріслі.

Дуже часто ми бачимо, які діти травмовані. Це і черепно-мозкові травми, це і переломи кінцівок, і пошкодження внутрішніх органів. Тому, якщо батько зекономить на автокріслі певну суму, то на здоров’ї економити не можна, - розповідає дитячий лікар-травматолог Володимир Григорчук.

Згідно статистики, в Україні кожної доби у ДТП гине одна дитина, але значно більше травмуються. Популярності автокрісла та бустери серед українців набирають дуже повільно. Штрафувати батьків поліцейські за їх відсутність - права не мають. Нині на розгляді у Верховній Раді є законопроект, що передбачає штраф у розмірі 510 гривень.

Патрульні поліцейські сподіваються, що будуть внесені зміни до нашого законодавства. Батьки повинні правильно перевозити дітей. А саме в пункті правил 21,11 ПДР України забороняється перевозити дітей, зріст яких менше 145 см, або не досягли 12-річного віку у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки., - капрал поліції Марія Бурдова.

Нині, поки ці зміни не прийняті, рівненські патрульні запускають акцію "Пристебни життя". За допомогою соціального ролика та флешмобу у соцмережах вони сподіваються достукатись до свідомості рівненських водіїв. 

До теми: рівненським водіям нагадують про автокрісло та паски безпеки

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber