Чому дані установи - у цьому списку? Бо найбільші порушники у сфері публічних закупівель. Принаймні, за результатами моніторингу громадських організацій. Мовляв, кому розслідувати є, та ніхто не хоче. Більше того - може ще й покривають. Так кажуть громадські активісти. Не все так швидко, як активістам хочеться - це вже керівники держструктур обурюються. То хто входить у трійку порушників за версією активістів? Чому розслідування справ, де фігурують мільйони гривень, затягуються на роки та чим, врешті-решт, закінчуються?

На нашу думку, державний орган не є незалежним арбітром, а є учасником, який інколи підіграє деяким фірмам, - говорить керівник ГІ "За чесний тендер" Святослав Клічук.  

Я можу сказати, шо кожна людина має свою думку. Все. (Я маю думку, що ніякого депутата я не захищаю - ВИРІЗАТИ) я нікого не боюся, і ми зробимо цю справу до кінця. Зато я буду впевнений, шо вона не буде програна, - каже голова Рівне нського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктор Боденчук.

Дивіться ще: що робити рівнянам з "євробляхами", якщо розмитнення дорожче за авто? (ВІДЕО)

Ех... Ну, є різне трактування, шо вони трактують, шо це порушення, але ж фактично ми дивимся на норми закону, в нас є спеціальний цілий підрозділ, шо цим займається, і вони не вбачають там порушень, де вбачають громадські організації. Це, я думаю, рівень обізнаності їхніх спеціалістів, - розповів начальник Західного офісу Держаудитслужби в Рівне нській області Андрій Карп'юк.

Найшла коса на камінь. А громадські активісти - на Держструктури. Перші кажуть - працювати можна швидше та ефективніше у виявленні та покаранні порушників на тендерах. Другі ж переконані - поспішити поперед батька в пекло завжди встигнуть.

Якшо хтось думає, що це можна зробити за місяць, шоб потім програти в першій же інстанції судовій.

З цим уже неодноразово стикалися в Держаудитслужбі. Кажуть, навіть якщо доказів - хоч греблю гати, а суддівське рішення може все це перекреслити.

Майже у кожному випадку застосовують 22 статтю Кодексу про адміністративні порушення, де звільняється від сплати. СКЛ Від сплати штрафу. Мінімальний штраф за таке правопорушення - 11 900. І фактично судами всіх порушників, на кого ми склали протоколи - вони звільнені від сплати штрафу.

Тоді як суми, що фігурують у справах - на мільйони гривень.

В нас практично менше 1 мільйона гривень...ну... ми протокола не складаємо.

А навіть штрафу в кілька тисяч зобов`язати порушника заплатити вони не можуть. Але чи то суди на Рівне нщині якісь не такі, чи то контролюючі органи, бо ж он як колеги-антимонополісти на Хмельниччині працюють. Рівне нські активісти помітили порушення при проведенні тендеру на реконструкцію спорткомплексу. Змагалися дві фірми, але як виявилося - пов`язані між собою. Святослав Клічук розповідає, звернулися у місцевий Антимонопольний комітет, порушників покарали. І штрафом, і усуненням від будь-яких тендерів на три роки.

При тому вони не побоялись, що це власник - депутат обласної ради, досить багата людина, досить впливова, має свій телеканал, має свою газету, - розповідає Святослав Клічук.

У той час на Рівне нщині також збираються реконструювати - стадіон "Авангард", а тендер виграла фірма, яка неодноразово була помічена громадською організацією у застосуванні нечесних методів гри. Мова про будівельну фірму "Фіалка". Святослав Клічук розповідає, та часто веде гру у піддавки, ходячи на торги із так званими фірмами-сателітами. Наприклад, з фірмою "Елікон", якою керує Сергій Приварський, брат екс-першого заступника голови Рівне нської облдержадміністрації Юрія Приварського. Останній же, перед тим, як стати держслужбовцем, працював юристом у Юрія Фалка, - директора "Фіалки". Як то кажуть - "Я і Сара - кльова пара".

Фактично імітують конкуренцію. Переважно не торгуються, коли ходять двоє. Якщо більше, тобто хтось чужий приходить, - тоді там є реальні торги, зниження ціни і економія бюджетних коштів.

Активісти спочатку докази зібрали.

Показали, як вони пов`язані між собою - це все схеми намалювали, відправили в Антимонопольний комітет. І нарешті на них було відкрито провадження в 17-му році.

А після того, каже Клічук, все й загальмувалося.

Якщо це за вас ще хтось це робить, допомагає, присилає, уже вказуючи на конкретні, то вже просто треба довести справу до кінця.

Можна швидко справу розслідувати, та який буде результат - інше питання, натомість кажуть рівненські антимонополісти.

Я ніколи в житті не думав, що це така скурпульозна робота і стільки треба - навіть на мій погляд - не потрібної інформації для комітета, - говорить Віктор Боденчук.

Бо, розповідає Боденчук, що стосується справи хоча б щодо "Фіалки" - нею зацікавилися вище - в Антимонопольному комітеті України.

І у 18-му році її забрав на розгляд тимчасової адміністративної колегії комітету.Дослідіть це питання, ми досліджуємо. Дослідіть інше питання. Стільки цих зауважень було, що додатково треба зробити, що ми робимо, робимо, робимо і всі зараз дуже виставляють претензії, що чому так довго. Я сам, наприклад, вже нервую з того плану, коли ж ми завершимо її цю справу.

Мовляв, з їхнього боку робота зроблена.

Тепер на 26 листків доказова база.

Тепер лиш чекають погодження з центрального офісу. Тоді...

Ми знайомимо його з відповідачами. За 10 днів зберемо інформацію з запереченнями їхніми, обґрунтуємо їхні заперечення. Як тільки підготують проект рішення, направимо в комітет, бо комітет буде приймати це рішення - це вже не буде 68 тисяч штрафу, як наша компетенція територіального відділення, а це будуть мільйонні штрафи.

Та випадків реальних покарань, попри численні порушення, - одиниці, кажуть в громадській ініціативі "За чесний тендер".

При тому, шо, при тих об`ємах десятки тисяч тендерів, які відбуваються, із них на сотні точно є змова. Ми їх бачимо, - говорить Святослав Клічук.

А от в держструктурах цього часто не помічають, і не спроста, вважає Клічук.

На нашу думку, державний орган не є незалежним арбітром, а є учасником, який інколи підіграє деяким фірмам, а інколи закриває очі на ті порушення, які ми оформляєм, пишем, і не маєм результату.

Буває й інакше.

Якщо й отримують відповіді, каже Клічук, то отакі:

Ми приймемо вагу увагу при майбутніх перевірках, які будуть. Коли будуть? Чи будуть взагалі по цим замовникам - невідомо.

У держструктурах дещо іншої думки про зауваження активістів.

Є випадки, що допомагають, є випадки, що не підтверджуються. Але, повторюю, на кожне їхнє звернення ми даємо відповідь.

Не до кінця дослідили. В основному, вони не до кінця провели аналіз вказаної закупівлі. Розмова тет-а-тет не відбувається. Якшо заходить споживач у відділення, то він не розмовляє з одним. Тобто заходить інший працівник. Я тобі (як раніше було), хто ти такий? Двері відкривалися: я до губєрнатора і тебе тут нема. Ну, йди. Ходили, потім назад приповзували на... Так, як кажу: вибачте, будь ласка, але я якось так необдумано поступив. Ну, кажу, зрозуміли? Зрозуміли. Тепер іди. І той самий штраф, який ми планували, абсолютно, - говорить Віктор Боденчук.

У Держаудитслужбі розповідають, лише за минулий рік порушень, і лише у Службі автомобільних доріг нарахували на 735 мільйонів гривень, Відмінили 14 тендерів, та розірвали шість договорів із порушниками. Начальник управління Анатолій Карп`юк вважає, зважаючи на те, що моніторити публічні закупівлі вони змогли лиш наприкінці 2018-го - це вже щось.

Повний випускПрограма "Об`єктив": що чекає на власників євроблях і чому не штрафують порушників на тендерах?(ВІДЕО)

Законодавчо ще не було все зроблено, щоб покласти на нашу службу вказані перевірки, - каже Анатолій Карп'юк.

У цьому ж році вже встигли відмоніторили 69 закупівель на 110 мільйонів гривень. Із них - 17 відмінили. Розірвали 4 договори.

Ми ж перевіряємо фактично всю бюджетну і державну сферу. І не тільки закупівель, а перевірку правильності використання коштів і майна в бюджетній і державній сфері.

В Антимономольному комітеті ж бідкаються - розслідуваннями займається всього дві людини, а заробітна плата - бажає кращого.

Активісти ж запевняють, якби було хоча б кілька прикладів покарань, порушень стало б менше.

Додатковий і суттєвий батіг для нечесних на руку - чималі штрафи. Бо, скажімо, якщо у Держаудитслужбі це всього 11 тисяч гривень, то антимонополісти і мільйонні призначати можуть. Була би воля посадовців та суддів на це. Бо на кону - сотні мільйонів гривень, які проходять через публічні закупівлі. І які - часточка вкладень кожного з нас у вигляді податків.

Створено у рамках проекту «Сприяння прозорості державних закупівель у Західній Україні», що реалізовується громадською організацією «Рівне нський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED

 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber