Спокійні та без системних порушень, але не без казусів та проблем. В області проаналізували основні тонкощі виборчого процесу. Дійшло до привселюдного показу бюлетеня, спроб потрапити у дільницю та звинувачень у підкупі, які не підтвердились. Що ще фіксували - далі.

Відголосували. І хоч офіційно результати іще не оголосили, і національний екзит-пол і результати паралельного підрахунку голосів, яке здійснювала мережа ОПОРА, свідчать: українці обрали свого шостого Президента. При чому зробили це без особливих порушень, принаймні на Рівне нщині .

Проте варто зазначити, що під час голосування спостерігачами ГМ ОПОРА були зафіксовані декілька порушень. Але вони не були масовими і порушення, які відбулись ніяк не можуть вплинути на результати голосування та волевиявлення громадян

Чоловік, якого дружина не пускала на вибори, скарги на незрозуміло вказану адресу виборчої дільниці та ручки, що не пишуть у кабінках для голосування - так дивувала Рівне нщина спостерігачів у неділю. Але не обійшлося і без реальних порушень:

Зза фактом незаконного використання виборчого бюлетеня досудове засідання розпочате по Дубенському району на Сарнах, де виборці з дільниці винесли ці бюлетені

Голосувати могли всі, каже громадська омбудсменка. Принаймні зауважень щодо проведення голосування у спеціальних дільницях - у тому числі місцях обмеження волі та різноманітних інтернатах, у неї не було. У той же час не всі звичайні дільниці такі вже доступні.

Читайте ще: що таке воєвиявлення для рівнян? (ВІДЕО)

Зокрема, зафіксували 15 випадків, де до дільниці було кілька східців, і 10 випадків, коли дільниці розташовувалися на другому поверсі. Найбільш вразливими у цій сфері є люди з інвалідністю, але не лише вони.

Це можуть бути люди, які пересуваються з дитячими візками, тому їм зручно взяти з собою дитину і при цьому вони хочуть реалізувати своє право. Це можуть бути люди, які отримали нещодавно травму, інвалідності у них немає, але їм важко пересуватися, або просто люди похилого віку, які не є такими, що постійно не можуть пересуватися, але на другий поверх чи сходами, які йдуть до дільниці їм дійсно складно вийти.

Проте всі порушення не є системними чи масовими, кажуть спостерігачі, тож на результат волевиявлення не впливають. 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber