Сон – важлива складова здоров'я як дорослої людини так і малюка. Чому так важливо лягати спати вчасно і в який час найкраще укладати дитину на ніч?

Чим старше стають діти, тим складніше їх вкласти спати в "правильний" час, але це все справа звички і якщо слідувати їй постійно, то малюк легко її освоїть. Чому ж лягати спати в певний час так важливо для дитячого організму?

Вся справа в гормоні сну, який називаєть мелатонін. Він починає вироблятися як тільки за вікном починає темніти. Саме тому малюк під вечір позіхає і тре очі, важливо не упустити цей момент і укласти його спати, поки мелатонін знаходиться на піку. Такий сон буде корисним для дитячого організму, малюк прокинеться бадьорим і повним сил.

Також читайте: 5 вправ на розвиток мовного дихання: як допомогти дитині заговорити

А ось якщо дитина пропустить цей час, коли мелатонін був найбільш активний, запускається кортизол, гормон стресу і навіть якщо після істерики дитина засне, то спати буде погано і прокинеться розбитою і роздратованою.

Крім того, вчені стверджують, що у людей, які не дотримуються правильних біоритмів, слабший імунітет і здоров'я в цілому, вони часто хворіють і живуть менше.

Також читайте: Як карати дитину: 5 можна і не можна для батьків

Коли вкладати дитину спати?

Сон малюка до трьох місяців залежить від годування, а не від мелатоніну, тому що він ще не почав вироблятися в організмі дитини.

З 3 місяців до 1 року оптимально вкладати дитину на нічний сон о 20:00.

Від 1 року до 7 років  дитина повинна лягати спати о 21 годині (якщо вона спить вдень) і о 20:00, якщо денного сну немає.

Молодший шкільний вік - 20:00 - 21:00.

Старший шкільний вік - 22:00.

Також читайте: День батька в Україні 2019 

В який час засинають діти в різних куточках світу?

В Австралії оптимальний час для укладання малюка - 18: 00-21: 00.

У США діти молодшого шкільного віку лягають спати не пізніше 21:00.

Італійські малюки досить пізно лягають спати, приблизно після 22: 00-22.30.

А от у Німеччині, навпаки, малюки йдуть спати як тільки годинник показує  19:00.

Французи лягають спати приблизно о 20:30.

А в Англії дітки лягають спати не пізніше 20:00.