Життя без поліетиленових пакетиків можливе. Принаймні саме у цьому переконують рівнян та представників бізнесу місцеві екологи. Ідею замінити всім звичні поліетиленові пакетики на екологічні підтримала і міська влада, щоправда лише попередньо. А поки чекають кроків конкретних, вже пропонують місцевому бізнесу не лише берегти природу, а й долучитися до насправді доброї справи. Яким чином - дивіться далі.

Рівне на порозі відмови від пакетів у магазинах. Мова про поліетилен. А саме про поступове його заміщення екологічними пакувальними матеріалами. Подібні рішення вже прийняли міські ради кількох обласних центрів. При чому це ініціативи місцеві, а не спущені зі столиці.

На законодавчому рівні поки що немає закону, але є подані два проекти у верховну раду. Вони майже з однаковою назвою - "про скорочення використання пластикових пакетів" і "про обмеження використання деяких пакувальних виробів". Я думаю, що вони будуть однозначно прийняті

Дивіться також: Рівне нським магазинам пропонують замінити пластикові пакети на екологічні

Та у Рівному законодавчого рішення вирішили не чекати. Тож на розгляд міської ради вже готують подібні обмеження. Вони поки матимуть рекомендаційний характер. А поки магазинам пропонують альтернативу:

Це є італійське виробництво, ці пакети придатні до компостування, що це означає: за три місяці в компостних ямах вони повністю перероблюються грунтом за допомогою різних бактерій. Є інший біорозкладний пластик. зразку у мене немає. Але є один нюанс. він розкладається на маленькі частини, але ці частинки далі не піддаються розкладання. Тому він також є небезпечним для екології.

Іще одна альтернатива - пакети із вторинної сировини. Тобто виготовлені з макулатури. Саме їх називають насправді екологічними. Виробника таких упаковок знайшли у Рівному. На них і робитимуть ставку, хоч не приховують - собівартість поліетилену - копійки, тоді як паперових пакетів - кілька гривень. Представники торгових закладів говорити на камеру не квапляться. Кажуть: треба думати та рахувати.

Я думаю, що це потрібно і обов'язково, щоб трошки покращити екологічний стан і україни і взагалі планети вцілому. Але тут же стоїть питання ціни.. тому що, я думаю, ці пакети на багато здешевлені поліетиленові, ніж будуть бумажні. Але це таке. потрібно прицінюватися, вирішувати і робити якісь зміни я думаю, якщо всі об'єднаємося - то це буде на краще

Та у ініціативи не лише екологічне спрямування. Ініціатори наголошують прагнуть зробити бізнес соціально відповідальним.

Ми плануємо сумістити з соціальним підприємництвом - спробувати через еко-пакети допомогти онкохворим дітям - зібрати кошти на венозний пошукач. У ньому є наразі нагальна потреба. Тому спробуємо вперше запровадити таку систему

На роздуми представники торговців мають тиждень. Саме за цей час повинні визначитися ті, хто готовий розпочати перехід на екологічне пакування поступово. Далі - працюватимуть з кожним індивідуально.