Напевно ти вже не раз чула про непереносимість глютену і його «жахливих» наслідків. Але чи такий страшний чорт, як його малюють? Давай розберемося, що таке глютен і чи варто його так боятися

Глютен - це складний білок, який міститься в деяких зернових культурах і не тільки. Його вплив на організм людини дуже неоднозначний і багато в чому залежить від особистої непереносимості, яка часто буває спадковою. Трапляється так, що люди вживають глютеновмісні продукти роками, навіть не підозрюючи, які проблеми він несе їх організму.

Продукти, що містять глютен 


1. Пшениця

Вона входить в більшість видів хліба, а також в печиво і різні види випічки. Котлети, які ти паніруєш хлібними крихтами, теж будуть неприпустимі. Не забудь врахувати макарони, кускус і крекери.

Ячмінь
Із зерен ячменю виробляють дві крупи: перлову і ячну. Саме ці каші тобі не можна їсти.

Овес
Вівсянку теж потрібно вживати з неймовірною обережністю. Хоч овес сам по собі не містить глютену, деякі хворі на целіакію його все ж не переносять.

Ознаки непереносимості глютену 


1. Найбільш явна ознака - свербіння і лущення шкіри, а також крихкість нігтів. Саме ці прояви чутливості до глютену ти помітиш в першу чергу.

2. Гормональні збої, які проявляються в збої менструального циклу, слабкості і хворобливих критичних днях.

3. Проблеми з концентрацією, безсоння і головні болі. 


Занадто багато в нашому організмі залежить від роботи шлунково-кишкового тракту, і саме на нього в першу чергу впливає глютен.

4. Погіршення стану зубів і постійні виразки в ротовій порожнині також є важливим симптомом, на який слід звернути увагу.

Не тільки глютен, але і інші продукти також можуть негативно впливати на стан твоєї шкіри. Будь уважна при складанні меню для себе і своєї сім»ї.Буває непереносимість не тільки глютену, а й казеїну - складного білка, який міститься в молочних продуктах.

Якщо ти виявила у себе подібні симптоми, обов'язково звернися до лікаря і пройди всі необхідні тести для виявлення непереносимості. Оскільки ознаки непереносимості глютену притаманні і іншим недугам, не варто виключати глютен зі свого раціону, якщо ти точно не знаєш, що проблема саме в ньому.