Незважаючи на те, що в 2019 році ведеться активна боротьба зі знущаннями та переслідуванням на роботі, це питання ще далеке від закриття. Що може послужити причиною мобінгу і як його уникнути? Звернемося за порадою до фахівця.

Королович Оксана, знайома багатьом ще як Оксана Наумич, психотерапевт і психолог з 20-ма роками практичного досвіду, в тому числі в конфліктології, а також фасилітатор в організаціях. Оксана з професійного досвіду знає, що мобінг – це серйозна проблема. Вона з радістю погодилася зустрітися зі мною в Києві, щоб розповісти про те, як не стати жертвою мобінгу.

Оксана Наумич: «Поведінка людини може стати причиною негативного ставлення до неї»
Як правило, жертвами цькування на роботі стають нові співробітники. Не існує універсального рецепту, який допоможе ідеально влитися в колектив. Але є деякі речі, які точно не варто робити, щоб не спровокувати неприязного ставлення.

«Відразу зазначу, що я проти будь-яких проявів насильства і беру участь в різних проектах, що сприяють зниженню його рівня в Україні. Але кожному варто пам'ятати, що потрібно поважати своїх колег і їх межі», – каже Оксана Королович. І розповідає про те, як не можна поводитися, щоб не стати жертвою мобінгу.

1. Зневажливе ставлення. Нікому не подобається, коли до нього ставляться зверхньо і / або дискримінують. Люди на роботі – не виняток.

Оксана Королович: «Така поведінка особливо властива для великих міст, таких як Київ. Навіть якщо Ви в три рази розумніші, багатші і успішніші за всіх в офісі – це не дає Вам права зневажливо відноситися до людей. Проти зарозумілих і зневажливих співробітників об'єднається весь офіс».

2. Занадто часті прохання про допомогу. Приходячи на роботу, не забувайте про те, що на ній потрібно виконувати те, за що Вам платять зарплату. Не перекладайте свої обов'язки на когось і не просіть допомогти Вам з елементарними речами.

Оксана Королович: «Ставити запитання і просити допомоги у колег – не тільки нормально, але і потрібно, щоб швидше встановити з ними контакт. Але всього повинно бути в міру. Якщо Ви працюєте на поточній посаді вже півроку і продовжуєте перед кожним кліком мишкою перепитувати, чи правильно Ви це робите – не чекайте, що Вас будуть любити».

3. Активний флірт. Не виключено, що Ваша доля чекає Вас саме в новій компанії. Але занадто активна романічна діяльність на робочому місці не додасть Вам балів ні в очах колег, ні в очах начальства.
Оксана Королович: «Звичайно, ніхто не в праві вказувати Вам, як влаштовувати своє особисте життя. Але не можна забувати про те, що Ви прийшли на роботу не для того, щоб перебирати по черзі всіх колег протилежної статі, поки не знайдете судженого. Це налаштує проти Вас колег Вашої статі, а колеги протилежної статі не сприйматимуть Вас всерйоз».

Королович Оксана: «Не йдіть на поводу у агресорів»
Насильство не є нормою, і найчастіше виникає абсолютно безпідставно. Лише тому, що агресор вирішив, що знайшов когось слабкого, над ким можна познущатися. Що ж робити, якщо Ви все-таки стали жертвою мобінгу?

«У 2019 році, маючи бажання, знайти роботу нескладно, не тільки в Києві, але у всіх містах країни. Якщо поточне місце для Вас не має цінності – звільняйтесь, адже у Вас немає причини терпіти цькування колег. Якщо ж Ви не можете звільнитися, головне– не показуйте агресорам ніяких емоційних реакцій. Не отримавши від Вас бажаного, дуже скоро вони втратять до Вас інтерес», – такою порадою ділиться Оксана Королович в кінці нашої розмови.

Корисні посилання

Оксана Королович на “Громадському” у програмі “Говори проти насилля”

Що можуть приховувати чоловіки під маскою духовності?

Профіль та корисні статті від Королович Оксани на Linkedin

Відгуки про психолога