Якщо у малюка закладений ніс або течуть соплі, йому важко дихати, їсти, відчувати запахи і взагалі насолоджуватися життям.

Важливо допомогти дитині швидше впоратися з підступним ринітом, який при неправильному лікуванні швидко дає ускладнення. Ми підкажемо, яких помилок в боротьбі з нежиттю треба уникати.

1. Не виявлена причина нежиті

Якщо не знати, що саме викликало виділення і закладеність носа, складно підібрати правильне лікування. Серед причин можуть бути наступні:
- переохолодження (застуда), якщо, наприклад, дитина замерзла, промочила ноги;
- вірусна інфекція - найчастіше її дитина підхоплює в місці великого скупчення людей;
- аденоїди - проявляються закладеністю носа, ускладненим носовим диханням, можуть супроводжуватися хропінням під час сну, головним болем, при цьому досить мізерними виділеннями;
- поліпи провокують втрату нюху і раптовий нежить, ускладнення дихання;
- чужорідне тіло в носовій порожнині - провокує виділення слизу, і характерно, що він буде текти з однієї ніздрі;
- алергічний нежить - завжди пов'язаний з наявністю алергену в повітрі (реакція на пил, їжу, шерсть тварин, нові меблі тощо).

2. Дитині не промивають ніс

Сольовий розчин можна купити в аптеці, а можна приготувати в домашніх умовах: 1 чайна ложка солі на 1 л теплої кип'яченої води. 3-5 разів на день бажано промивати ніс, впорскуючи в кожну ніздрю по 2 кубики сольового розчину з одноразового шприца без голки.

Також читайте: Як визначити розмір ноги дитини по довжині стопи?

3. Дитина неправильно сякається

Дитина повинна видихати повітря з однієї ніздрі короткими різкими поштовхами, другу ніздрю при цьому щільно затиснути паперовим хусточкою. Щоб зменшити внутрішній тиск, ротик повинен бути відкритий.

4. Не дотримується питного режиму

Якщо дитина п'є мало води, слиз в носику пересихає і не може боротися з вірусами та інфекцією.
Плюс до всього, дитині при нежиті важливо пити більше чистої негазованої (бутильованої) води, оскільки таким чином відбувається розрідження крові, виробляється більше сечі, яка виводить шкідливі токсини з організму.

Також читайте: Щасливе ім'я дитини за датою народження

5. Не створено мікроклімат в дитячій кімнаті

Повітря в дитячій повинне бути прохолодним (температура в кімнаті не вище 18-22 градусів) і вологим (розвісьте на батареях вологі рушники, бризкайте у повітря з пульверизатора). Регулярно, кожну годину, провітрюйте кімнату протягом 1-2 хвилин: мікроби в повітрі гинуть на протязі вже за 5 секунд.

6. Неправильно підібрані краплі в ніс

Судинозвужувальні краплі не лікують нежить, вони можуть тільки на час полегшити дихання при закладеності носа, не впливаючи на причину появи нежиті.

*Важливо пам'ятати, що довше 3-х днів один вид крапель використовувати не можна, так як вони викликають звикання і не ефективні.

Також читайте: Чому дітей потрібно обіймати частіше: висновки вчених

7. Не використовуються масляні розчини для носа
Коли пересихає слизова, вона не може боротися з інфекцією, з чим допоможуть аптечні розчини ретинолу (вітамін А) або токоферолу (вітамін Е). Вони покривають слизові носових проходів тонким шаром і допомагають носику дихати.

8. Дитина неправильно спить вночі
При рясному нежиті і закладеності дитині важко дихати в горизонтальному положенні. Покладіть дитині подушку вище так, щоб її голова була піднята під кутом 40-45 градусів.