І в дощ, і в сніг, і у мороз. Мешканці села Макотерти, що на Рівненщині, змушені слухати службу Божу не у храмі, а біля нього. Розповідають, після того, як більшість людей виявило бажання перейти до Православної церкви України, священик зачинив двері їхнього Свято-Покровського храму. Ключів не віддає, і служити - не приходить. Бо не визнає вибору людей. Натомість сам священик стверджує - більшість парафіян - проти ПЦУ, а результати голосування - підробили. То хто каже правду? Дивіться у сюжеті.

Мешканці села Макотерти кажуть, зробили все згідно з чинним законодавством. Зробили опитування громадян сіл Макотерти та Шостаків, які є прихожанами цього Свято-Покровського храму. Потім зібрали підписи, через два тижні - схід села, на якому більшість проголосувала за перехід в Православну церкву України. Через тиждень були ще одні збори, на яких склали протокол і всі документи віддали в Рівне нську єпархію на затвердження. Та священик отець Володимир рішення вірян не сприйняв, до церкви не пускає, ключі не віддає.

І тут несподівано у телефонну розмову втручається Благочинний Рівне нського району отець Валєрій.

І просить не перекручувати закон, прийнятий Верховною Радою. Мовляв, долю церкви вирішує не громада села.

Коли меншість хоче нав`язати свою думку більшості, так називає ситуацію тимчасово виконуючий обов`язки єпархіальної ради Олексій Концемал. Бо перейти в ПЦУ виявив бажання 121 житель, тоді як не підтримали таке рішення всього 17.

Благочинний Рівне нського району каже - неправда, більшість - за церкву під юрисдикцією Москви.

Та в отця Володимира, який на час розмови знаходився в одному приміщенні із Благочинним, інша версія.

Люди розповідають, напередодні у село поліція приїжджала, викликав її - отець Володимир, аргументувавши тим, що люди хочуть без його дозволу зірвати церковний замок.

А тепер вже поліцію викликали люди, щоб у її присутності встановити свій замок. Бо бояться за церковні речі, які можуть поцупити ті, хто має безперешкодний доступ до храму.

Читайте також: На аукціонах вартість землі на Рівне нщині зросла удвічі 

І кажуть, викликатимуть поліцію ще, як тільки побачать, що священик надумає проникнути у храм потайки, що за словами людей, вже не раз було.

Та отець Володимир Бончковський каже, готовий судитися.

Люди ж не розуміють, чому священик одноосібно вирішує, можуть вони зайти в церкву, чи ні. Адже її будували їхні батьки та діди, та й самі вони докладалися, тож обирати, якою мовою слухати службу Божу - їхнє право.

Люди ж не розуміють, чому священик одноосібно вирішує, можуть вони зайти в церкву, чи ні. Адже її будували їхні батьки та діди, та й самі вони докладалися, тож обирати, якою мовою слухати службу Божу - їхнє право.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber