Водій маршрутки "Дубно-Луцьк" не дозволив правоохоронцям зайти у транспортний засіб. Вони хотіли перевірити дотримання пасажирами та водієм карантинних правил. Однак, водій маршрутного таксі наполегливо стояв на своєму та не дозволив правоохоронцям виконати свою роботу.

Відео спілкування з поліцією зняв та опублікував у соціальній мережі Інстаграм сам водій. 

До слова, речниця ГУНП в Рівненській області Юлія Мозоль повідомила, що поліцейські діяли на підставі п.18 постанови КМУ від 09.12.2020 №1236 і мали право проводити перевірку документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби у випадках, коли це є підставою для незастосування обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідних рівнів епідемічної небезпеки.

Однак, водій на цю постанову не зважав. Він просив правоохоронців назвати закон України, на підставі якого вони хочуть зробити перевірку. Адже постанова, на його думку, не привід, щоб впустити їх в транспортний засіб.

Адвокат Рустам Ферік зазначив, доступ до транспортного засобу працівник поліції має в наступних випадках:
1) поверхнева перевірка – візуальний огляд транспорного засобу особи, яка не підозрюється у вчиненні адміністративного/кримінального правопорушення, проте існують підстави для такої перевірки, про які ми поговоримо нижче.
2) огляд транспортного засобу – застосовується до особи, як захід забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення.
3) обшук транспортного засобу– застосовується тільки на підставі ухвали суду у кримінальному провадженні.

Поверхневою перевіркою є здійснення візуального огляду транспортного засобу або візуального огляду салону.
Поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку транспортного засобу в наступних вичерпних випадках:
1) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;
2) якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;
3) якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Тому, наголошує адвокат Рустам Ферік, необхідно вимагати від поліцейського обґрунтування необхідності здійснення поверхневої перевірки.

Огляд транспортного засобу може бути проведений лише в разі вчинення адміністративного правопорушення та складення відповідного протоколу про адміністративне правопорушення. (ст.ст. 260,264 КУпАП). І ці дії обов’язково оформляються відповідним протоколом, в якому вказуються підстави та мотиви проведення огляду, його результати та ін.

На думку адвоката, водій відмовляючи надати свій т/з поліцейському для огляду не порушував закон, оскільки поліцейський не обгрунтував свою вимогу це зробити.


Оновлено. Як згодом стало відомо, подія трапилася з працівниками районного відділу поліції на Волині. На Рівненщині ж подібних інцидентів не траплялося.

Читайте також: На Дубенщині благодійники в`яжуть пледи для недоношених дітей