Тисячі гривень на квіти. Напередодні 1-го вересня до квіткових лавок вишиковуються черги. Рівне не виняток. Батьки купують букети та композиції аби привітати із початком навчального року педагогів. Однак не усі вчителі чекають на квіти. Навчальні заклади спільно з благодійниками пропонують батькам суму витрачену на букет віддати на допомогу онкохворим дітям. Як це реалізовують у Рівному розповість Катерина Савченко.

 Квітковий ринок у самісінькому центрі Рівного. На вітринах троянди, гербери, лілії. Букети та квіткові композиції на будь-який смак та гаманець. Гілочку хризантеми можна придбати за 40 гривень, найменші композиції за 70-80 гривень. До 1 вересня рівняни найчастіше обирають маленькі букетики. Та перш за все люди зважають на ціну.

Декілька десятків гривень витрачені на квіти можна використати на зовсім іншу справу. Батьків рівненських школярів благодійники закликають долучитись до акції "Допомога замість квітів". За день-два квіти подаровані педагогам зів'януть, тож просять, кошти, що витратили б на квіти, перерахувати для допомоги онкохворих дітей. У онковідділенні завжди є щонайменше 20 маленьких пацієнтів, які потребують підтримки небайдужих. І навчальні заклади, які вже брали участь у цій акції, переконались у її дієвості.

Назарію Козачку 2 вересня виповниться 12 років. Хлопчик із мамою вже третій місяць знаходиться у онкоцентрі, він переніс операцію, проходить курси хіміотерапії. Лікування коштує десятки тисяч гривень, і так у кожної родини, де є хвора дитина.

У 18 рівненській школі цю акцію проводять вже не вперше. Цьогоріч просять батьків не купувати квітів, а пожертвувати якусь суму на допомогу двом дітям. Рівнянці Дарії Лукашовій, на яку вже днями чекає складна операція та випускнику цієї школи Максиму Баланчуку, який втратив руку. Благодійну акцію підтримують і батьки, і самі учні.

І педагоги зовсім не проти. Кажуть, їм не потрібні букети, їм хочеться врятувати чиєсь життя.

Цьогоріч взяти участь у акції вже зголосилися у 5, 12,18 та 16 рівненських школах. Долучились і батьківські комітети та вчителі Здолбунівської гімназії, Уїздецького та Заборольського ліцеїв. І з кожним роком, сподіваються благодійники, бажаючих замінити квіти для педагога на порятунок дитячого життя, стане більше. 

 Читайте також: На Рівненщині проведуть інвентаризацію водних і лісових ресурсів