Фото ілюстративне
Поки пасічники намагаються вберегти бджіл, рівненські лісники продовжують скаржитись на нашестя жука-короїда. Боротьба з ним не дала поки результатів і хвойні ліси Рівненщини продовжують сохнути. Коли наші журналісти спробували розібратись у проблемі - виявилось, що поліські сосни зникають не лише через дрібну комашку, але і недобросовісних лісників. Рубають дерева невчасно, разом з хворими - прибирають здорові насадження.

Жук-короїд споконвіку мешкав у хвойних лісах. Він знищував слабкі сосни і виконував роль "санітара лісу". Але з 2012 року, після кліматичних змін, соснові насадження ослабли і жук почав знищувати дерева у зовсім інших масштабах.

Ще декілька років тому ми не знали, що така дрібна комаха може приносити такі серйозні збитки. Все почалось, тоді коли почали виявляти не типові осередки всихання соснового лісу. Ми все шукали заморські хвороби, і не виявивши почали шукати серед своїх. І знайшли, - розповідає завідувач відділу фітоаналізу ДУ "Рівне нська обласна фітосанітарна лабораторія" Іванна Білан.

Жук-короїд знищує дерево зсередини. А також заражає його грибком, від якого деревина забарвлюється у синій відтінок і стає придатною хіба що на дрова.

Він переносить спори грибка, який викликає синяву деревини. І така деревина втрачає свою товарну якість.

Науковці пробували робити хімічну обробку, але вона не дала результату. У Туреччині це нашестя вдалось зупинити вирощуванням жука-хижака - мурахожук знищує короїда та його потомство. Але цю технологію українці поки вивчають. Поки ж просто вирубують ліси.

Найбільш ефективним, але найбільш радикальним методом боротьби з короїдом є вирубка лісів. І дерево заражене, з якого ще не вилетіли жуки. І таке дерево треба або спалити, або подрібнити.

На Рівне нщині ж часто дерево спилюють тоді, коли нове потомство короїда вже вилетіло та розселилось на здорових деревах. І тоді така санітарна рубка немає сенсу. Вчасно це не роблять через законодавчі колізії. Дозвіл треба чекати місяць. Окрім того, недобросовісні лісники разом з хворими деревами ріжуть здорові. І про це добре знають чиновники.

Беруть в санрубку під маркою сухих дерев - так, ці факти є. Ми їх вивчаємо, ми їх аналізуємо. Ми проводимо перевірку. Є структура - Рівне лісозахист. Тільки з їх погодженням включаються в рубку ті, чи інші дерева, - говорить начальник Рівне нського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович.

Після вирубки грунт перекопують та сіють нові насадження. Однак поки жук-короїд швидший за лісників. За сезон жук встигає продукувати три популяції та знищувати кожен по одному здоровому дереву.  

 Читайте щеМандруємо Україною: долина тюльпанів на Волині (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber