Дуже багато ягід славляться своєю антибактеріальною дією, однією з таких є малина, яка, окрім цього, має у складі велику кількість вітамінів. Попри свою безперечну користь для дитячого організму, існують також і протипоказання при введені цієї ягоди в раціон. Про користь і шкоду малини для організму читайте у статті.

Малина багата на вітаміни груп А, С, В, В2, В9, Е, РР, які здатні захистити організм від багатьох інфекційних захворювань. Окрім цього, у її складі міститься фолієва кислота, яка дуже корисна для вагітних жінок, а також магній, мідь, залізо. Глюкоза і фруктоза у складі малини позитивно впливає на роботу мозку і серця та нормалізує рівень цукру в крові.

З дитинства ми знаємо, що один з найкращих способів швидше подолати застуду — пити чай з малини, проте не варто заливати малинове варення окропом, чай має бути теплим. Не лише плоди малини можна використовувати у корисних цілях для організму. Наприклад, чай з сушеного листя малини допоможе вилікували запальні процеси дихальних шляхів, має відхаркувальний ефект, виводить шлаки і токсини з організму.

У листі малини міститься в шість разів більше вітаміну С, ніж в самій ягоді, тому найбільший ефект у лікуванні застуди матиме комбінований чай з плодів і листя малини.

Найкраще ж їсти ягоду свіжою, оскільки при обробці вона втрачає більшість зі своїх корисних властивостей. З малини часто готують соки, муси, компоти, печуть десерти і варять варення. Всі ці страви вже менш корисні, але неймовірно смачні.

Малиновий сік стимулює роботу кишечнику, тим самим запобігаючи запорам. Сік з малини здатний знімати головний біль.

Сушена малина нормалізує тиск, запобігає розвитку атеросклерозу, знижує температуру тіла і допомагає у лікуванні застуди.

Малина — одна з низькокалорійних ягід, енергетична цінність у 100 гр продукту складає всього 52 ккал.

Попри усю користь для організму, вводити малину в раціон дитини дієтологи і педіатри не радять до 1 року. Справа в тому, що малина — одна з ягід, яка може викликати сильну алергічну реакцію. Давати дитині малину, особливо свіжу, слід з обережністю. Починати вводити в раціон варто кілька ягідок, слідкувати за реакцією і поступово збільшувати кількість за умови відсутності будь-яких побічних ефектів.

Спочатку давайте малюкам малину у вигляді перетертого пюре або соку. Згодом, малину можна додавати  цілою, додавати в йогурти, каші, випікати десерти з цією ягодою. Старшим дітям віком від 3 років рекомендується давати малину невеликими порціями до 5 разів на день, це укріплятиме імунітет дитини і позитивно впливатиме на організм.

Окрім можливих алергічних реакцій, малина практично не має протипоказань. А за наявності алергії, червону малину можна замінити на жовту, вона менш алергенна. Їсти малину не рекомендується при бронхіальній астмі та при наявності поліпів у носі.

Обирайте і зберігайте малину правильно
1. Старайтесь купувати малину, вирощену в домашніх умовах (яку не підживлюють пестицидами та не кроплять іншими хімікатами)
2. Звертайте увагу на зовнішній вигляд — малина має бути ціленька, стигла і одного кольору, ягода ніколи не достигне, коли її вже зірвали.
3. Не мийте малину задовго до споживання, так малина швидше зіпсується.
4. Для подальшого використання малину можна заморожувати (ягоди помити, висушити, викласти на рівну поверхню і заморозити, після повного замерзання можна перекласти заморожені ягідки в спеціальні пакети для зберігання в морозильній камері або в звичайні лотки)
5. Заморожувати також можна ягоди малини, перетерті з цукром, при чому можна зробити це через сито, тоді в отриманому пюре не буде зерняток, які містяться в свіжих плодах.

Споживайте з користю!

Читайте також: Сухі сніданки для дітей: чи є в них користь?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber