фото ілюстративне
Щороку, 15 травня, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН, відзначають Міжнародний день сім'ї. Ми вирішили запитати рівнян, що для них сімейні цінності та які традиції притаманні їхнім сім'ям.

Юрій Дюг, журналіст, керівник бюро дизайну і комунікацій DIUH:

Сімейні цінності для нас – це в першу чергу любов і взаємоповага в родині. Це те, що не можна виміряти, але воно найцінніше і його треба берегти і розвивати з роками. Це той приклад, який ми показуємо своїм дітям, та основа світогляду, які тато і мама мимоволі формують. Наприклад, те, що права в родині невідємно пов’язані з обов’язками. Більше прав – більше обов’язків. А діти мають з малку вчитися самостійно ухвалювати рішення та нести відповідальність за це. Крок за кроком від простих питань до важливих.

Загальні традиції у нас, мабуть, такі ж як у більшості українських родин. Повага до батьків, бути на свята разом з рідними і так далі. Щоб до особистих… Ну найперше, любимо дуже подорожувати. Усі троє – дитина теж. А ще, наприклад, любимо ходити в кінотеатр і купувати квитки на одні й ті ж місця в залі незалежно від сеансу. Ну а ще пробуємо опановувати нові технології незалежно, тому у кожного свій гаджет. Також ранок вихідних може розпочатися з перегляду наукових документальних фільмів на YouTube.

Олена Семенович, консультант з комунікацій у Рівне нському РВ АМУ:

 Наша сімейна традиція - відзначати День народження сім'ї. Це день, коли ми одружилися. Цьогоріч вже буде 18 років. Наші обоє дітей - завжди пам'ятають про нього і очікують його. У релігійні свята відвідуємо батьків і збираємось усією родиною. На день народження кожного з членів сім'ї обов'язково має бути домашній тортик, який я випікаю власноруч. Полюбляємо подорожувати, після кожної мандрівки (як сім'я телевізійників) маємо класне відео, молодша донечка вже почала вести власний відеоблог на YouTubeканалі - Margaritkaua.

       

       Цінності для нас - це взаємодопомога та підтримка. Тримаємось усі разом Разом на весні саджаємо картоплю у селі, а восени збираємо її. Підтримуємо усі починання та ідеї наших дітей. Створюємо комфортні умови для всестороннього розвитку та реалізації один одного.

Віталій Голубєв, головний редактор видавничого дому "ОГО":

Одна з традицій - щороку 31 грудня ми з дружиною записуємо свої бажання на рік новий і перечитуємо, що писали рік тому. Обговорюємо: що вдалося, а що ні, чому. Можливо, якась мрія-ціль втратила актуальність. Записки ці зберігає дружина, в неї вже їх цілий архів, адже робила так ще й до нашого одруження - з молодшою сестрою. Ще одна традиція - спільне фото в перший день Великодня на одному й тому самому місці в домі батьків дружини. Переглядаючи їх, можна спостерігати, як змінюємось ми і як збільшується кількість членів нашої сім'ї. А напередодні Нового року ще одна традиція, пов'язана з фото - участь у фотопроекті Олександра Харвата "Різдвяне диво". Спершу ми водили на фотосесію похресницю Валерію, потім - власних двійнят Олександру і Віталіну, а тепер до них додалася ще й їхня сестричка Іванка. А ще сімейні традиції - це спільні відвідання храму, спільне відвідання улюблених кав'ярень і джазових концертів, прогулянки на Лебединці, чаювання з ароматичними оліями... Багато всього, що разом складає пазл під назвою "сім'я". Додам, що традиції, на мою думку, повинні додаватися, адже сім'я - це живий організм, що прагне росту і розвитку.

  

Я думаю, сімейні цінності - це сама сім'я: місце, де тебе вислухають і зрозуміють, де тобі повинно бути затишно, але водночас - і місце, де ти повинен бути готовий віддавати, ділитися, вкладати: час, сили, емоції, ресурси. Щоб, вкладаючи, отримувати взамін - і так постійно. Не відкрию Америки, якщо скажу, що найголовніша цінність - любов. І сім'я є тим місцем, де щодня відбувається її кругообіг.

Наталя Горбачова, власниця туристичної фірми:

Традиція нашої сім'ї - вечеряти лише разом. Ділитися найсокровеннішим, збиратися великою родиною на всі сімейні свята. Дні лише для мами з татом.

Сімейні цінності для нас - це підтримка один одного у всьому. Рівність усіх, прислухаємося до порад найменших.

Володимир Торбіч, головний редактор у "Четверта влада":

Для нас сімейні цінності - це любов, взаємопідтримка та взаємодопомога, терпимість до неідеальностей одне одного, пробачання непорозумінь.

Наші традиції - це спільний сімейний відпочинок (кіно, парки, села, море, річка, ліс) і спільне відмічання традиційних та родинних свят, сімейна подорож під час відпустки, щорічне спільне відвідування місць поховань родичів, читання (в більш-менш довгій дорозі, як правило, кожен бере із собою книжку).

Подружжя Тетяна і Тимур Тимченки: 

Ми відзначаємо кожне третє число місяця, як наш сімейний день. Це необов'язково святкування, може бути невеличкий подарунок один одному, або побачення. День народження дружини Тані ми завжди святкуємо десь в подорожі. Ми снідаємо/обідаємо/вечеряємо разом, за рідкими винятками, коли когось немає вдома. У нас невеличка традиція ходити на вистави Чорного квадрату; прекрасна можливість подивитися на стосунки між жінкою і чоловіком зі сторони.

Ми цінуємо дружні стосунки в сім'ї. Ми цінуємо здоров'я, тому ведемо здоровий спосіб життя. Ми турбуємося про довкілля, тому еко-френдлі і впроваджуємо в сім'ї принцип життя "нуль відходів". З якими б труднощами ми не стикалися щодня, кожного разу переконуємо один одного, що треба цінувати те,  що маємо. Тому нашою цінністю є життєвий оптимізм і віра в себе.

Олексій Муляренко, голова Рівне нської ОДА:

Звісно ж усе тримається на любові і повазі, довірі один до одного! У нас, можна так сказати,останнє слово завжди за головою сімейства, усі шанують і поважають старших в родині. Діти ростуть і виховуються в любові і повазі, але ніхто не нав’язує свою думку іншим!

Ще одна визначальна для нас цінність - це патріотизм і любов до своєі країни! Звідси звичай усім одягати вишиванки на свята, дотримуємось старовинних традицій під час святкування релігійних свят і взагалі намагаємося пропагувати усе,що сприяє позитивному іміджу та розквіту країни.

Ми також поділяємо думку, що в здоровому тілі - здоровий дух! Отже, заняття спортом важливе для усіх членів сім’ї: від маленького Олексійка і до моїх тата й мами, які в своєму віці досить активно займаються спортом. Я зі старшими синами хожу разом в спортзал, ну і дружина також ходить на тренування!

А іще - знання це світло, а невченість - тьма! Тому усі члени сім’ї намагаються завжди вчитися і читати книги, проходити тренінги, тобто весь час працюємо над собою, разом розвиваємось.

Наша сім’я будується і укріплюється завдяки тим цінностям, які ми несемо і створюємо.

Впершу чергу це - віра в Бога і в те, що все робиться з Його волі. Звідси і сімейні традиції усі справи розпочинати з благословіння і відвідування храму усією сім’єю разом з маленькими дітьми (до того ж у дружини Наталі дідусь був священником).

Друга цінність також духовна - рід дає сили знання і це основа сім’ї і успіху! Тому ми шануємо пам'ять наших предків, (наприклад, щороку в день народження мого дідуся, професора Костіна О. І.збираємось на кафедрі НУВГП) та ведення сімейного літопису, створення сімейного гербу іт.д.

Ось такі у нас цінності і традиціїї!

Вікторія Клєщенко-Пилипчук, артистка драми:

Традиції нашої сім'ї - це прикрашати кульками і літерами з ім'ям дитини кімнату на день народження, святити Паску вночі всім разом А також, Різдво і Паску святкувати з батьками.

Наші цінності - любити, вірити один одного, завжди підтримувати і прощати.

Читайте ще: Валентина Скаржинець: “Я маю подвійне щастя!” (ФОТО)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber