Збирати квіти липи слід в червні - початку липня. Для того, щоб заготовити максимально корисну сировину, зривайте суцвіття, квітки які повністю розкрилися. Не варто заготовлювати квіти, на яких є сліди листоїдів.

Щоб зберегти ефірні масла, які містять квіти липи, суцвіття потрібно збирати в суху погоду рано вранці, в крайньому випадку, до полудня. Квіти не слід збирати під сонячними променями, так як це руйнує деякі корисні речовини. Зберігати липові квіти краще в паперових пакетах. Не можна зберігати сировину в пластикових контейнерах, оскільки вона втратить свої властивості.

Корисні властивості липи

У квітках липи міститься велика кількість ефірного масла, яке поширюється по повітрю і заспокійливим чином впливає на нервову систему. Тому прогулянка по липовим алеях може принести суттєву користь здоров'ю.

Однак найбільш повно розкриваються цілющі властивості липи в чаях, настоях і відварах з квіток. Відвари липового цвіту використовують як знеболюючий, тонізуючий, стимулюючий роботу серця і кровоносної системи, протизапальний і потогінний засіб.

Липовий чай також знижує в'язкість крові, виводить токсини з печінки, активізує роботу жовчного міхура, шлунка, сечового міхура, нирок і кишечника. Дуже корисна липа і для зовнішнього застосування: примочками з липовим настоєм лікують шкірні виразки, опіки, геморой, знімають болі в суглобах. А при безсонні, ревматизмі, шлункових кольках і спазмах кишечника немає кращого засобу, ніж тепла ванна з додаванням липового цвіту.

Екстракт липи використовують в традиційній медицині для виготовлення ліків від харчових отруєнь. Настої квіток і кори липи, що мають потужний відхаркувальну дію, використовуються при затяжному бронхіті, ангіні, хронічному кашлі. Крім цього, цей чудодійний засіб здатний полегшити стан людини при ракових захворюваннях.

Доведено, що дуже корисна липа для жінок. Завдяки високому вмісту в липовому чаї «фітоестрогенів», близьких за складом до жіночих статевих гормонів, він нормалізує менструальний цикл і полегшує нездужання при хворобливих місячних. Настій з квітів липи надає омолоджуючу дію на шкіру, робить її бархатистою і пружною, тому косметологи радять щодня використовувати його в якості тоніка для обличчя.

Протипоказання липи

Проте, не дивлячись на цілющі якості, є протипоказання липи, обумовлені дією, яку вона надає на організм.

Через сечогінні і потогінні властивості липового чаю великий тиск відчуває серцева діяльність, тому його не можна пити щодня. Втім, дані протипоказання липи не завадять вам використовувати ці ефективні ліки, виготовлені самою природою, для лікування і профілактики різних захворювань.