Смарагдова вода, кам’яні стовпи та неймовірні пейзажі навколо… І це все в нас на Рівненщині… А саме на озері Базальтове, де знаходиться одне з 7 чудес України – Базальтові стовпи або інша назва Янова долина.

В селі Базальтове Костопільського району вже більше ста років видобувають базальт, яким вимощено площі європейських столиць. І водночас - це місце, де можна провести чудові вихідні.
 
 
Поклади базальту тут знайшли ще в XVIII столітті, коли ця територія перебувала під владою Польщі. Видобуток каменю почався в 1861 році. Його обробляли і використовували для бруківки і стін. Після тривалих воєн і політичних рішень ця територія відійшла до України. Вже в 1930 році тут працювали майже три тисячі робітників. Бруківкою саме з цього родовища з тих пір і до сьогодні виклали площі в Парижі, Лондоні, Брюсселі, Варшаві та Відні.
 
 
Всього тут 5 кар’єрів: 4 з яких ще діючі, а 1 затоплений підземними водами. Ви навіть можете побачити діючі кар’єри, але спускатися до них без спеціального дозволу не варто, адже це може бути небезпечно. Краще милуватися згори, де можна побачити техніку, яку там залишили після затоплення.
 
*
*
Глибина затопленого кар’єру подекуди сягає 30 м. Через гліцериновий склад води і велику кількість водоростей на дні, озеро має смарагдовий колір. І хоча офіційно купатися тут заборонено, це не зупиняє численних туристів. Посеред озера знаходиться острів, який називають «Островом кохання», так як він має форму серця.
 
 
Базальтове озеро стало одним з найулюбленіших місць відпочинку не лише жителів Рівне нщини, а й Волині. Адже тут не тІльки прозора смарагдова водичка, а й є місця де можна відпочити та помилуватися природою. А найкраще відчути цю атмосферу ви зможете відпочиваючи з палатками: в компанії друзів, ввечері біля вогнища та з піснями під гітару. І звісно варто не забути зробити просто неймовірні фото на згадку та для ваших соцмереж.
 
 

Проте, потрібно бути готовими до того, що дорога сюди не найкраща, а місцями ви можете знайти гори сміття, які залишили недобросовісні туристи. Але, заради таких краєвидів можна знехтувати цими нюансами і просто насолодитися відпочинком та красою, яку створила природа.