Події тих днів викарбувалися на все життя у пам'яті українців. Особливо для тих, хто був на Майдані і зміг витримати чергову зачистку. Герої, які зробили новий крок і змінили хід історії нашої країни.

Революція гідності бере свій початок ще 21 листопада 2013 року. Саме в цей день Уряд Миколи Азарова зірвав підписання угоди про Євроінтеграцію. Людям увірвався терпець і вони почали їхати до столиці з різних куточків України. На Майдані Незалежності у Києві протестувальники встановлюють перші намети. 

Чимало подій відбулося за кілька місяців, однак саме протистояння 18-21 лютого 2014 увійшло в історію, як страшні дні для України. Ці дні стали завершальними подіями Євромайдану.

Наступного дня, 22 лютого, Верховною Радою було відсторонено від виконання обов'язків Президента України Віктора Януковича та призначення дострокових президентських виборів на травень.

 

Згадаємо як це було: 18 лютого 2014 року....

Із самого ранку учасники майдану запланували багатотисячну ходу до Верховної Ради України, де мала відбутися чергова сесія.

На ній депутати мали розглянути питання щодо обмеження повноважень Президента України. 

В очікуванні сесії євромайданівці почали збиратися на майдані, звідки колоною вирушили до приміщення Верховної ради. Учасники так званого "Мирного протесту" вимагали покарати винних у знущанні над активістами Євромайдану. 

На розі вулиць Грушевського та Кріпосного валу на учасників демонстрації чекали численні барикади, які мали стати на заваді підійти до будівлі Верховної ради. 

Пробившись через барикаду на вулиці Шовковничій на майданців вже чекали бійці спецпідрозділу "Беркут", які почали застосовувати світлошумові гранати та помпові рушниці Форт-500Т.

Згодом силовики піднялись на дах будинку по вулиці Інституцькій 17/5 і звідти кидали шумові гранати та стріляли з рушниці.

Підпалені автомобілі, каміння та петарди... Учасники "Мирного наступу" почали оборонятися від беркутівців.

Дивіться також: Зачистка Інститутської | #Євромайдан / 18 лютого 2014

В цей самий час в МВС заявили, що протестувальники застосували проти співробітників відомства вогнепальну зброю.

Майданівці почали зносити усе із дворів будинків та будувати барикади для захисту власних життів. Крім того,  частина протестувальників піднялися на дах, вигнали бійців "Беркуту" феєрверками і підняли прапор України.

Почали надходити перші повідомлення про поранених збоку мирних людей... На сторінках "Української правди" написали про те, що одна жінка отримала ураження гумовими кулями у груди, в області серця, інша — обличчя.

 Дивіться також: 

Сутички між силовиками та євромайданівцями почали назрівати також у Маріїнському парку: з боку міліції летять світло-шумові гранати та коктейлі Молотова, з боку демонстрантів — коктейлі Молотова.

З боку парку Слави біля станції метро "Арсенальна" почали збиратися "тітушки". Вони отримали від працівників МВС майже 500 автоматів Калашникова з набоями, кийки та гранати. 

А на вулиці Липській активісти захопили офіс Партії регіонів, який згорів вщент. 

На вулиці Інститутській в цей час "Беркут" почав відтісняти мітингарів в бік Майдану Незалежності.

Під час протистояння постраждало понад 150 осіб, з них 30 - у важкому стані.

На перехресті вулиць Інститутська та Банківська протестувальники із бруківки почали споруджувати барикади. 

Рух київського метрополітену зупинили повністю. Перекриття руху транспорту спричинило величезні затори в місті. Однак це не завадило громадянам пішки йшти на Майдан аби приєднатися до протестувальників.

Відтіснивши мітингарів до Жовтневого палацу, правоохоронцям вдалося розпочати атаку проти учасників акції. 

Захоплюючи одна за одною барикади, беркутівці тішили себе надіям витіснити зі столиці протестувальників. Однак активісти оборони Майдану не гаяли часу. Їм вдалося побудувати "останню" барикаду по вулиці Інститутській.

Міністерство внутрішніх справ спільно з Службою Безпеки України оприлюднили заяву, у якій відомствами висувалася вимога до мітингарів до 18 години припинити протистояння, інакше силовики обіцяли "навести порядок всіма засобами, передбаченими законом".

Крім того у міліції повідомили про проведення антитерористичної операції на майдані Незалежності. О 18 почався штурм ВВ барикади зі сторони Європейської площі з використанням БТР, у якому перебував екіпаж "беркута". БТР оборонці майдану зустріли "коктейлями Молотова".

Близько 19 години у ході антитерористичної операції з усіх боків на майдан Незалежності розпочався наступ силовиків. 

Відомо, що  політики, які були гучними у красномовних словах, разом із "афганцями" покинули Майдан. Представники Правого Сектору, які сконцентрували свою увагу на Грушевського, відійшли до площі Софіївська і участі в обороні Майдану не брали. 

Сутичка між правоохоронцями та цивільними почала загострюватися. Проти протестувальників застосовують водомети з боку вулиці Інститутської.  

Біля Стели Незалежності починають горіти намети, які раніше встановлювали майданівці. Спецпризначенці в мегафони закликають жінок і неповнолітніх терміново покинути Майдан, де міліція "проводить антитерористичну операцію".

Також міліція починає перекривати в'їзд у центр Києва для будь-якого транспорту, крім тролейбусів та громадського транспорту.

Прес-службах політичних сил почали повідомляти про те, що лідери опозиційних фракцій Яценюк та Кличко пішли на зустріч з президентом Януковичем. Однак події на Майдані не завершувалися, а навпаки ....

Бійці спецпідрозділу "Беркут" продовжували атаку на майданівців, прикриваючись водометом. Але самообороні вдалося стримати наступ і затримала одного силовика.

Станом на 23:59 Міністерство охорони здоров'я повідомляє про те, що під час протиснояння загинуло 11 громадян України, а за допомогою до медиків звернулася 221 людина, ще 114 чоловік госпіталізували... 

В цей день перших загиблих майданівців відспівали в Будинку офіцерів....

Дивіться також: 

 

В цей день у Рівному було оголошено мобілізацію.  На майдані збираються люди, а лідери Правого сектору закликають власників легальної вогнепальної зброї брати її і їхати на Майдан у Київ.

Голова Рівне нської облради на народному віче закликав бути обережними, не вестися на провокації і бути єдиними.

Після майдану сотні рівнян вирушили до правоохоронців, однак близько 30 правоохоронців на сходах УМВС зустріли рівнян зі щитами в руках.  

Далі буде...