В кінці травня настає сезон полуниці, найпершою і улюбленою багатьма ягодою. Скучивши по вітамінах, ми поглинаємо її у величезних кількостях. Але мало хто замислюється, що полуниця далеко не всім корисна. Вона може бути незамінною для одних і категорично неприйнятною для інших людей.

Користь полуниці 

Оздоровлює серцево-судинну систему

За рахунок вмісту саліцилової кислоти полуниця сприяє розрідженню крові і запобігає утворенню згустків. Завдяки цьому знижується навантаження на серце. Вітамін С, калій, клітковина і поліфеноли пригнічують всмоктування холестерину в кишечнику, що важливо для нормальної роботи судин.

Насичує вітамінами

Полуниця багата на вітамін С. У п'яти ягодах середнього розміру його більше, ніж у великому апельсині. Ще одна корисна властивість полуниці - високий вміст вітаміну В6 (фолієвої кислоти), якій в ній більше, ніж у винограді і малині.

Покращує обмін речовин

Полуниця активізуює обмінні процеси, змушуючи організм швидше оновлювати клітини, тобто це своєрідний натуральний еліксир молодості.

Нормалізує роботу кишечника

Завдяки вмісту полісахаридів і органічних кислот полуниця сприяє нормалізації складу мікрофлори кишечника. Що міститься в ній пектин ефективно діє проти запорів.

Корисна для шкіри

Натуральні косметичні маски, приготовані на основі полуниці, відбілюють шкіру, роблять її еластичною, завдяки антисептичним властивостям допомагають позбутися від прищів.

Кому не можна полуницю 

1. Годуючим мамам

Полуниця - продукт алергенний. Тому, щоб у дитини виникла алергія, зовсім відмовся від яскравих ягід на період годування.

2. Дітям до 3 років

Всі червоні ягоди - сильний алерген, тому, якщо дитині ще немає 3 років, від вживання полуниці варто відмовитися. До того ж існує небезпека харчових розладів і отруєнь, адже організм дитини більш чутливий до «хімії».

3.Людям із захворюванням нирок

Часте І непомірне вживання полуниці може збільшити ймовірність виникнення камнів у нирках.

4.Людям з гастритом і виразковій хворобі

У полуниці велика кількість щавлевої і саліцилової кислоти, вони подразнюють слизову оболонку шлунку і можуть стати причиною загострення гастриту і виразкової хвороби.

5.Тим, хто приймає ліки від тиску

Не можна одночасно їсти полуницю і приймати ліки від тиску на основі енапрілу. Таке поєднання призводить до додаткового навантаження на нирки.

Щоб зменшити шкідливий вплив корисної полуниці на організм, не вживай її натщесерце. Поєднуй з молочними продуктами: молоком, сметаною, вершками, морозивом, сиром. Намагайся з'їсти ягоди протягом 1-2 днів після покупки.