Колишній рівнянин, а нині професор міжнародного бізнесу в Університеті Північної Кароліни (США) Василь Тарас пропонує просту схему, яка могла б допомогти виборцям визначитись із вибором кандидатів у Президенти.

Василь Тарас навчався у НУВГП, але останні 20 років живе і працює у США. Зокрема, космічне агентство NASA вирішило залучити його до проекту щодо колонізації Марсу. А от у вільний від роботи час колишній рівнянин “грається” у політику.

- Після чергової сварки з колегами щодо того, за кого варто голосувати, а за кого ні, я подумав, що варто один раз пояснити логіку вибору людини. Або принаймні пояснити хто підходить, а хто ні, - розповідає він UkrinformTV.

- Найбільша проблема в тому, що люди, обираючи президента, очікують від нього змін. Але коли обирають: дивляться, умовно, «красівий» він чи не «красівий». При чому я не жартую. Вміння говорити, зовнішній вигляд, харизма,на жаль, грають більшу роль, аніж програма і можливість цю програма втілити. В Україні це взагалі часто доходить до абсурду, - каже Василь Тарас.

Тому пропонує декілька критеріїв, які можуть допомогти відсіяти «непридатних» кандидатів. Для цього використовує формулу під назвою ХЗЗ – хоче, знає, зможе.

За його словами, важливо, щоб кандидат хотів того самого, що й виборець. Якщо він ставить перед собою іншу мету – значить не відповідає запиту громади, тобто не хоче тих змін, яких хоче виборець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто хотів стати Президентом у 2019 році? (ПОВНИЙ СПИСОК)

Інше питання – чи знає кандидат, як прийти до цих цілей. Адже це не менш важливо для їх реалізації. Іноді бажань щось змінити виявляється занадто мало.

Третє, й не менш важливе, це можливість ці знання втілити у життя.

- Ми вибираємо не монарха, який може після поруху руки втілити все у життя, ми вибираємо президента, який є лише гвинтиком у системі, можливо великим гвинтом, але все одно в системі. Тому просто хотіти і знати не достатньо, щоб провадити якісь зміни. Тобто кандидат повинен мати вплив і повагу серед людей «великого» рівня, які мають вплив насправді у країні, вміння домовлятися і, можливо, навіть уміння, як то кажуть «рішать питання», - каже дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори 2019: за кого і коли голосуватимемо?

Тарас пропонує розглянути кожного кандидата, його програму й використати математичний принцип, відповідно до формули ХЗЗ. Якщо у якомусь пункті щодо нього виникає сумнів – ставиться нуль. А далі – як у множенні – інші результати не мають значення, адже врешті отримаємо 0. Тому такий кандидат відпадає.

Головне, каже Василь Тарас, хоч раз піти далі чим гарні очі чи «наш чоловік» принаймні для первинного відбору.
 

Будьте з нами: Telеgram   Facebook   Instagram  Viber   Youtube