Про пологовий будинок минулого століття можна сміливо знімати фільми жахів. Породіллі тих років згадують пологи, як один з найгірших дослідів життя. У мережі навіть придумали спеціальний термін - «каральна гінекологія».

Ми не будемо публікувати несамовиті історії породіль, від деяких, справді, волосся дибки може встати. Сьогодні мова піде про те, з якими правилами пологових будинків стикалася практично кожна породілля. Багато що для сучасних молодих жінок в цій історії здасться дивним, безглуздим, нелюдським і жахливим. Проте, навіть в тих умовах зустрічалися хороші лікарі, акушерки, санітарки, які, незважаючи на особливу «закриту» систему пологових будинків, залишалися людьми і не ускладнювали породіллям процес появи дитини на світ, а полегшували. Чим відрізнявся пологовий будинок 20 століття від сучасного?

Свій одяг - під суворою забороною

Зараз породіллі скаржаться на те, що в пологові будинки потрібно їхати з баулами одягу для себе і для малюка. Якихось 20 років тому в пологових будинках була сувора стерильність і перебувати в своєму одязі не дозволялося. Породіллі видавали поношену, запрану сорочку з прорваним до пупа "розрізом" (щоб груди для годування діставати), невідомо скільки разів використані тапочки - і ось в такому державному «приданому» вона народжувала.

Ніяких трусів і прокладок
У країні, де запускали ракети в космос в той час не існувало ні підгузників, ні гігієнічних прокладок. Про ці чудеса гігієни в той час ніхто навіть і не чув. Наші мами і бабусі під час місячних робили прокладки своїми руками - з марлі і вати (зараз навіть уявити таке смішно). Так ось, навіть такі прокладки хенд-мейд, а також свої труси одягати після пологів було категорично заборонено. Породіллям видавали виварені «енну» кількість разів ганчірки, які, склавши в кілька разів, треба було затискали між ніг. І жити з цими, затиснутими між ногами ганчірками щодня і щоночі кілька днів після пологів. При виявленні трусів і домашніх "прокладок" медперсонал влаштовував страшний скандал, за них лаяли і вичитували при всіх.

Рідних не пускали
Про пологи з чоловіком навіть мріяти не доводилося. Спільні пологи в той час було щось з розряду фантастики. Чоловіка і інших рідних не пускали не те, що в передпологову і - страшно сказати - родзал, їх не пускали навіть у палату після пологів. Дитину молодому татові і бабусям-дідусям показували через вікно палати. Про партнерські пологи ще ніхто не чув.

Дитина і мама - окремо
Це зараз дитину кладуть на живіт відразу ж після пологів і прикладають до грудей. Раніше, показавши на відстані новонародженого мамі, його відразу забирали. Мами лежали в загальних палатах по кілька чоловік, іноді кількість породіль в палаті доходило до 20 осіб, окремо від дітей. Немовлята перебували в спеціальних боксах для новонароджених і їх приносили мамам лише для годування - не більш, ніж на півгодини. Принесли - дали в руки мамі, погодували - забрали. Дітей приносили загорнутими, як в кокон, в пелюшку. Мами навіть не мали права подивитися на малюка. У той час було правилом туго сповивати дитину. Ніхто в пологовому будинку не вчив, як. Найчастіше мами і тати по приїзду додому і розгортали новонародженого з пелюшки, не знали, що з ним робити, боялися доторкнутися до ручок і ніжок, щоб не зламати при тугому сповивання.

Годування по годинах
Правила минулого століття строго регламентували - годувати новонароджених потрібно строго по годинах - кожні 2 години. Відхилятися від цієї системи строго заборонялося. Потрібно було витримувати належний час - пройшло 2 години, годуй дитину, і не раніше! Кричить, плаче? Не звертай увагу, перекричить. Тому що, якщо не пройшло 2 години між годуваннями прикладати до грудей не дозволено! Дитина спить? А пройшло вже 2 години? Буди і прикладай до грудей!

Зціджуватися - закон
Зараз всі консультанти по грудному вигодовуванню і педіатри погоджуються з твердженням - зціджувати не треба. Мудра природа сама передбачила скільки молочка треба виробляти грудям - попит породжує пропозицію. В ті часи зціджування після кожного годування було строго обов'язковою процедурою.