Горобина - цінний помічник в боротьбі з багатьма хворобами. Плоди горобини володіють природними антибактеріальними властивостями, допомагаючи боротися з кишковими інфекціями і гальмуючи розростання грибків різних видів. Вживання ягід дозволяє активізувати імунітет, що може бути корисно при сильному ослабленні після важкої хвороби.

Корисні властивості.

Плоди горобини мають сечогінну, потогінну, кровоспинну, жовчогінну дію; їх використовували в Болгарії при лікуванні каменів в нирках, при ревматизмі і як проносний засіб. В Угорщині ними лікували дизентерію.

Норвежці використовували горобину як ранозагоювальний засіб, а також при набряках. Терпкий смак ягід нагадує про те, що вона містить багато дубильних речовин, органічних кислот і пектинів, а значить, чудово впливає на травлення. Наприклад, в плодах чорноплідної горобини вітаміну P в 2 рази більше, ніж в чорній смородині, і в 20 разів більше, ніж в апельсинах і яблуках. А вміст йоду в ягодах в 4 рази вище, ніж в суниці, агрус і малині. Горобина–прекрасний вітамінний і тонізуючий засіб, за змістом каротину - провітаміну А вона перевершує багато сортів моркви.

Рецепт


Для приготування полівітамінного чаю необхідно 1 столову ложку подрібненої суміші сушених ягід горобини і шипшини залити 2 склянками окропу і настояти в термосі протягом 12 годин. З метою поліпшення смакових якостей в настій можна додати цукор або, краще, мед. При ламких судинах можна приймати свіжо вичавлений сік по 1 столовій ложці 3-4 рази на день. Чорноплідна горобина містить сорбіт, а це значить, що її ягоди можна їсти при цукровому діабеті не побоюючись сильного підвищення рівня цукру в крові.

Завдяки унікальному складу, ягоди чорноплідної горобини допомагають при багатьох захворюваннях.

Вже встановлено, що ягоди і сік чорно плідної горобини при регулярному застосуванні допомагають контролювати рівень артеріального тиску. При чому підвищений тиск стабілізується, а нормальний - не знижується.

Чорноплідна горобина потрібнавсім, хто живе в умовах міста, оскільки вона захищає організм від радіоактивного опромінення. Корисна ця ягода при кровотечах, захворюваннях нирок, алергії (екзема, нейродерматит) і гастриті. У народній медицині плоди горобини використовують при недокрів'ї, захворюваннях нирок і печінки, при цукровому діабеті, особливо протікає з ураженням дрібних судин, при порушеннях шлунково-кишкового тракту, при геморої.

Небезпечні властивості горобини

Чорноплідна горобина містить велику кількість органічних кислот, тому при гіперацидному гастриті і виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки її потрібно вживати помірно і тільки поза загострень. У таких ситуаціях можуть допомогти спеціальні рослинні препарати, що містять чорноплідну горобину.

Шкоду червона горобина може принести тим, у кого підвище незгортання крові. Відмовитися від неї варто при деяких серцевих хворобах. Не радять ягоди горобини також тим, хто пережив інсульт або інфаркт і тим, хто страждає на ішемічну хворобу. У чорноплідної горобини міститься багато органічних кислот, тому при виразковій хворобі її треба вживати помірно і виключно поза загострень.