На Рівненщині люди повстали проти підприємства із постачання газу. Кажуть, щомісячні суми ошелешили, бо ж стільки газу і не використовують, як їм у платіжках пишуть. Що й до чого - дивіться у сюжеті.

Жителька Квасилова дивується, як могла використати за місяць 12 кубометрів газу при тому, що живе сама. І така ситуація - не лиш у неї.

А це - майже 700 гривень за користування звичайною газовою плитою. Такі платіжки - в когось більші, в когось - менші, кажуть люди, приходять відтоді, як встановили загальний лічильник, і загальний показник по будинку ділять на всіх.

Лічильник для всього будинку один поставили два роки тому. Чому ж тільки зараз люди на сполох забили, питаємо.

І за підігрів води нараховують, кажуть люди, не зважаючи на те, що у них - бойлери.

Подивитися ж, що накрутив лічильник насправді, мешканці не можуть, бо ключі від сейфа - лише у газовиків. До слова, ті мали приїхати, аби з'ясувати, що й до чого. Та і люди, і ми разом з ними простояли на холоді більше години, так нікого і не дочекавшись. Зрештою, після телефонних дзвінків з'ясувалося, що всі працівники підприємства "Здолбунівгаз", яке постачає блакитне паливо в Квасилів, вирушили ліквідовувати аварійну ситуацію на цементний завод. Підтвердила це журналістам під час телефонної розмови і прес-секретар "Рівне газу" Ольга Зайчук. Та от люди - не вірять.

Люди можуть взагалі не платити за показниками загальнобудинкового лічильника, кажуть в Офісі підтримки та впровадження реформ Мінрегіону.

Іншої правлять у "Рівне газі". Та перед цим розповімо: це відео ми відзняли ще 29 грудня 2018 року. Одразу ж того дня відправили запит у "Рівне газ", але там у мовчанку "грали" аж до сьогодні, вперто не відповідаючи на телефоні дзвінки, хоча термін відповіді на запит сплив ще день тому, 9 січня.

Навіть якби всі мешканці й погодились на встановлення загальнобудинкового газового лічильника, його показники всеодно до уваги тепер не беруться, тому що відповідно до Закону обрахунки мають проводити виключно за показниками лічильника індивідуального. А встановлювати їх...

І забезпечити помешкання українців індивідуальними лічильниками підприємства облгазу мають до 1 січня 2021 року. Тож відповідь "Рівне газу" мешканцям Квасилова...

Схожа на те, що «Рівне газ» вирішив зекономити не свої, а кошти платників податків, встановлюючи їм на будинки загальні прилади обліку замість індивідуальних і позбавляючи людей законного права сплачувати виключно за те, що споживають у кожній конкретній оселі. Принаймні, у відповіді "Рівне газу" зазначено, що споживачі можуть самостійно забезпечити встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу з джерел не заборонених законодавством в т.ч. і за власний рахунок. Та от у Законі України йдеться: навіть якщо споживачі встановлять лічильник за власний кошт, компенсувати його вартість повинні протягом 12 місяців.
Що ж до скарг людей з приводу додаткових нарахувань за підігрів води, тоді як газом вони для цього не користуються, а мають електричні бойлери, у "Рівне газі" відповідають: що до уваги беруть лише наявне в помешканні газове обладнання. Та от чи нараховують щось за нібито підігрів води на газу - про це чомусь ні слова. Так само, як і про те, як споживач у разі таких нарахувань має засвідчити, що користується гарячою водою підігрітою не газом, а бойлером.
До слова, і відповідь Рівне газу на запит дивна. Бо ж ніби від нього, та не зовсім. Адже не на фірмовому бланку, не підписана жодною конкретною особою, яка цю відповідь давала. А в шапці відповіді зазначено "Кліринговий дім" з місцезнаходженням у Києві, та без точної адреси. А за інформацією з єдиного державного реєстру, за даним у відповіді індентифікаційним кодом зареєстрований саме "Рівне газ"у Рівному. Тож хто відповідав так, щоб, можливо, не мати відповідальності за власну ж відповідь - питання.
Тож у всіх спірних випадках експерт Офісу підтримки та впровадження реформ Мінрегіону радить, і не лише квасилівчанам, звертатися зі скаргами до Нацкомісії з питань регулювання енергетики для проведення позапланових перевірок.

Тож для того, аби з`ясувати, дурять чи ні споживачів, люди повинні не спускати справу на самоплин.

Автор: Анна ХІНОЧИК, Володимир ЗАХАРОВ, Юрій КОБІВ

Читайте ще: 

З МП у ПЦУ: громада на Рівне нщині змінила церковну юрисдикцію [ВІДЕО]