Масляна - слов'янське свято, яке відзначали цілий тиждень перед Великим постом. В цей тиждень проводжали зиму і зустрічали весну, а також ворожили. Пропонуємо вам 5 гадань на судженого, любов і багатство.

 Гадати було прийнято в усі дні гулянь, крім неділі. Найкраще ворожити на шостий день Масляного тижня.

Ворожіння під час смаження млинців

Перший млинець на сковороді міг розповісти про майбутнє. Рівні краї у млинця обіцяли незаміжній дівчині щасливе заміжжя, а нерівні - означали, що її суджений принесе їй сльози. Якщо у незаміжньої дівчини перший млинець перевертався легко, це обіцяло їй швидке заміжжя, якщо він прилипав - ходити їй в дівках ще три роки. Рум'яний перший млинець обіцяв господині хороше здоров'я, блідий - хвороби, тонкий - до легкого року, товстий - означав складний рік. Заміжній жінці перший млинець міг розповісти про вірність чоловіка, якщо він пригорає посередині - чоловік буде вірним, по краях - чекайте зради. Кількість дірочок в млинці означало кількість дітей.

Ворожіння на судженого

У всі дні Масляної, крім неділі, можна було проводити ворожіння на судженого з рушником. Рушник вивішують на ніч на вулицю і просять прийти судженого витерти обличчя. Вранці дівчата перевіряють його. Вологий рушник обіцяв весілля в цьому році.

Ворожіння на стать дитини

Під час застілля жінки придивлялися до гостей. Якщо першим млинець зі столу брав чоловік - у господині будинку народиться хлопчик, якщо жінка - дівчинка.

Ворожіння на багатство

Це ворожіння проводять під час смаження млинців. Проговоріть: «Масляна прийшла, весну покликала. Печу млинці, знати правду хочу, якого достатку чекати в цьому році?» Налийте тісто на сковороду і спечіть млинець. Пишний і рум'яний - обіцяє хороший достаток. Блідий і тонкий - чекайте розтрати.

Ворожіння на хвойних гілках

Гілки хвої або ялини розкладають на підлозі. А потім вибирають закритими очима гілку. Густа і пишна - обіцяє багатий рік. Кількість шишок на гілці означає кількість майбутніх дітей. У незаміжніх дівчат густа гілка означає заміжжя за багатим і щедрим нареченим.

Масляний тиждень: прикмети на удачу і біду

Масляна 2019: що можна і не можна робити в ці дні

Що подарувати на 8 березня:поради рівнянам