До старту нового туристичного сезону Острог розробив новий бренд міста. Та ще до його офіційної презентації в мережі вже висловлюють нерозуміння логотипу.

Новий туристичний бренд Острога замовили цього року. Головна причина, що не було символу міста, який допомагає просуванню території та допомагає залучати туристів.

- Ми залучили професійного дизайнера Аліну Забаріну. Розробка тривала три місяці. У результаті у нас вийшов логотип у вигляді вежі. Перший зміст, який ми у нього вкладаємо, це все ж таки вежа, як оборонна споруда. Тут кожен бачить своє. Для мене це те, що у нас в місті є три вежі - Луцька, Татарська та Кругла - тобто це той тип споруди, який найчастіше бачать гості міста і він найкраще запам'ятовується. Адже вежа має чітку структуру, її легко побачити і легко запам'ятати, - каже керівниця туристично-інформаційного центру Острога Анастасія Драчук.

Що ж до кольорів, то, на думку розробників, саме яскравий синій колір - це символ динамічності міста, розвиток, колір сучасності, технологій та новацій.

Проте не всі розділяють їх ентузіазм. Так, краєзнавець та мистецтвознавець Микола Бендюк, переконаний - цей логотип зовсім не відображає сть міста, ані історичну, ані сучасну.

- Той варіант, який запропонували дизайнери мені однозначно не подобається, тому що я там не бачу Острога як такого. Вони кажуть, що там є вежа і три крапки над футбольними воротами - це є зубці вежі. Насправді, якщо отак пояснити, то у людини, може, й виникнуть такі асоціації, але таких асоціацій у людини, яка їх вперше побачить, не буде однозначно. Тому я не бачу цей логотип тим, що має представляти наше місто, особливо туристичне місто, - каже Микола Бендюк

За його словами, вчені, історики, геральдисти Олег Одороженко та Ігор Тесленко відзначають, що найдоречніше використовувати давні традиції, осучаснивши їх. Цієї ж думки і Микола Бендюк. Тож пропонує використати герб Данила Острозького, який походить від тризуба Рюриковичів:

Саме це - два півкола, з'єднані стовпчиком, та восьмикутна зірка - дозволить провести чітку асоціацію з Острогом, князями Остроькими.

- Туристичний логотип має бути туристичним, побачивши його відвідувач має зрозуміти історію та сучасність Острога, що цілком є у цьому лого, - каже Микола Бендюк. 

Втім, історію рівненського брендового протистояння, коли в місті влаштували цілий конкурс на новий логотип, обіцяє не повторювати.

- Я дуже поважаю представників туристично-інформаційного центру Острога, але те, що зробили - мені не подобається. Свою думку висловив, але сильно повставати проти їх варіанту не буду, - каже пан Бендюк.

У свою чергу представники туристичного ценру наголошують: те, що нове лого комусь не подобається, цілком нормально. Тим паче, що це вже другий логотип міста. Перший розробили непрофесійні дизайнери, а звичайні містяни, але він не прижився. 

- З часом ми зможемо говорити доцільно чи ні було розробляти цей логотип, приживеться він в місті чи ні, будуть його використовувати чи ні, чи будемо шукати далі. Логотип-вежу ми презентуємо 10 травня. Далі буде період, коли громада зможе його обговорити. Якщо він набере дуже багато суперечностей, люди не будуть його використовувати, то рішення прийматися не буде. Але мова йде про винесення цього питання на червневе засідання сесії міської ради, - каже Анастасія Драчук.

Нагадаємо, у тепер вже далекому 2015 Рівне сколихнула справжня війна брендів. Розроблений столичними дизайнерами логотип обурив місцеву громаду. Тож на противагу дизайнери створили понад сто інших варіантів лого, яке, на їх думку, краще пасує місту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким може стати логотип Рівного? [ВІДЕО]

Врешті депутати підтримали все ж варіант активістів, який згодом і замінив "провладний" варіант.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber