Новини Рівного. Відео on-line. Все про телекомпанію - Телеканал «Рівне 1»
33001 Україна, Рівне Петра Могили, 28 Г
096-11-400-11 info@rivne1.tv
Економія паперу чи зручність?
Економія паперу чи зручність?
У Рівному переходять на електронну систему та картки
Рівняни звикли записуватись на прийом до лікаря одразу на місці. Тому черги вже з 8-ї години ранку. Всі хочуть встигнути записатися до лікаря, та ще й на той час, який зручний. Раніше часто траплялося так, що пацієнт, який приходив після обіду «залишався ні з чим», адже всі години прийому були зайняті.
Щоб виправити цю ситуацію у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги Рівного запровадили запис по телефону. Медичний реєстратор записував прізвище пацієнта, номер телефону та до кого він йде на прийом. Звісно, лише обмежена кількість людей могла записатися по телефону. Деякі місця залишали для усного запису одразу на місці.
«Це займає до 5 хвилин. Дуже швидко. Люди спочатку менше дзвонили, а більше приходили особисто. Можливо через те, що не всі знали про запис по телефону. Кажуть, що це зручно. Особливо для старших людей, яким важко пересуватися», - розповіла медичний реєстратор Центру Первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» Ірина Поліщук.
Відповідно до медичної реформи, лікарські заклади почали переходити на сучасні методи запису. У Рівному з 28 лютого почала діяти електронна система. До того вона працювала у тестовому варіанті один тиждень. Постійно виникали проблеми з її використанням. Система або ж зависала, або не працювала.

Через це профільне управління вирішило використовувати нову інформаційну систему – Helsi. Вона дасть можливість пацієнтам швидко записатися на прийом до лікаря через Інтернет, таким чином уникаючи черги біля реєстратури.

Для цього потрібно зайти на сайт. Вибрати місто, заклад і лікаря.
«В середньому по Україні на наш сервер записуються 52-53% через Інтернет. Тобто вже не приходять в реєстратуру і не дзвонять по телефону», - зазначив директор з впровадження системи Helsi Євген Донець.
У всіх Центрах «Первинної медико-санітарної допомоги» Рівного встановили спеціальне технічне оснащення, а також навчили сімейних лікарів користуватися інформаційною системою Helsi. Навчання проходило місяць.
Впродовж тижня лікарі тестували нову систему. За цей час 15% рівнян записалися до лікаря онлайн. Також через цю систему сімейні лікарі також можуть направляти пацієнта до вузькопрофільних спеціалісті. Ми запитали у пересічних рівнян чи будуть вони користуватися електронним записом, чи і надалі реєструватимуться по телефону, або ж на місці у поліклініках.

«Я думаю, що це буде дуже зручно для молоді, але не для старших. Моя мама не буде користуватися, бо ж з комп'ютером особливо не товаришує»,
Ніна Адах, 45 років.
«Мені воно не потрібне. Я і далі буду приходити в реєстратуру»,
Тамара Сищик, 56 років.
«Не знаю чи буду користуватися. Якщо можна з телефона, то реєструватимуся. Вперше чую про електронний запис»,
Надія Кулакевич, 28 років.
«Я вже пробувала реєструватися онлайн. Було складно. Наступного разу користуватимуся»,
Андрій Потапчик, 35 років.
Зазвичай пацієнт має на руках лікарську картку. Часто люди їх гублять. Хоча такі документи мають зберігатися у реєстратурі Поліклініки.

Неодноразово пацієнти скаржилися, що лікарі пишуть нерозбірливо, а тому сенс медичної карточки втрачається, якщо людина не може зрозуміти, що написав медик. До того ж картка не завжди з собою в пацієнта.
«З роками ці папери вони накопичувалися і накопичувалися. Їх стало дуже багато. Це все дуже багато часу забирало в лікаря», - розповідає завідувач амбулаторії №1 загальної практики сімейної медицини Центру «Первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» Василь Кректун.
Відтак в поліклініках Рівного встановили систему Helsi.
«На сьогоднішній день майже 70 лікарів у Рівному мають змогу проводити прийом в електронному вигляді і не вести вже паперових форм», - розповів директор з впровадження системи Helsi Євген Донець.
Вся інформація про пацієнта, результати його аналізів, лікування, діагноз будуть зберігатися в електронній карточці. Людина самостійно зможе створити собі електронну медичну картку. Для цього пацієнт може зайти на сайт "Helsi.me", авторизуватися під своїм номером телефону. Після цього йому надійде СМ з кодом та паролем. Далі пацієнту необхідно буде внести всі свої паспортні дані. Людина обов'язково має дати згоду на обробку персональних даних, які будуть розміщені на сервері. Він буде закритим. Доступ матимуть лише лікар та пацієнт.
Якщо людина перебуває в іншому місті і їй стало зле, то вона може звернутися до лікаря будь-якої поліклініки, і він буде знати про пацієнта все. Звісно, за умови, якщо медичний заклад приєднаний до цієї інформаційної системи. Тоді лікар зможе побачити електронну картку пацієнта. У ній зберігатиметься вся історія хвороб, результати аналізів та інше. Відтак, людині не потрібно возити з собою паперову карточку. А ще виписка лікаря буде зрозумілою, та не доведеться довго роздумувати, що ж там він написав.

Для лікарів – таке нововведення також буде зручним, адже інформацію про пацієнта буде завжди під рукою. Оскільки часто люди приходять за консультацією без медичної карти і доводиться вірити людині на слово.

Всі сімейні лікарі та терапевти, не залежно від вікової категорії, трьох Центрів первинної медико-санітарної допомоги Рівного пройшли навчання, знають як користуватися системою Helsi, в кожного медика в кабінеті є необхідне технічне оснащення.
Минуло декілька тижнів від дня запровадження електронного запису та електронних карток в Центрах Первинної медико-санітарної допомоги. Ми навідалися до Центру ПМСД «Центральний». Біля реєстратури стояли лише дві жінки літнього віку. На запитання, чи користуються вони електронним записом, відповіли, що ні, однак про це знають. Додали, що звикли приходити в поліклініку і записуватись на місці. А от про електронну картку з чотирьох опитаних людей знали лише троє. Жінки старшого віку розповіли, що їхні сімейні лікарні розповідали про таке нововведення, однак інформацію про них ще не перенесли в систему.
Автор: Інеса Пославська
Матеріал підготовлено у рамках спецпроекту "Україна +"
у співпраці з ГО "Інтерньюз-Україна".
This site was made on Tilda — a website builder that helps to create a website without any code
Create a website

К сожалению, браузер, которым вы пользуетесь, морально устарел,
и не может нормально отображать сайт.

Пожалуйста, скачайте любой из следующих браузеров: