Як би не нарікали і не обурювалися, що набридли, ми все одно за ними стежимо. Вибори Президента в Україні виходять на фінішну пряму. Кандидати, здається, вже домовились про дебати, а виборець ніби й визначився за кого голосувати. Та попри це експерти не перестають аналізувати усю виборчу кампанію і, головне, те, що кандидати пропонують загалу. Чого чекати від другого туру - думки збирали наші журналісти.

Обирати між двома простіше, аніж поміж десятками. Такий виборчий досвід багатьох європейських країн та Сполучених штатів Америки. В Україні ж серед двох обирають лише у другому турі, і то - зі своїми особливостями.

Другий тур він є більше протесту, тобто люди більше голосують не стільки за, скільки проти. Соціологи порахували, що ці вибори на багато протестніші, ніж попередні, коли в нас був вибір між Януковичем і тимошенко. Так, зокрема, 68% виборців зеленського визнали, що голосують не стільки за Зеленського, скільки проти Порошенка, а 40% прихильників порошенка голосують не стільки за Порошенка, скільки проти Путіна.

І ці протестні цифри значно вищі, аніж, наприклад, цифри 2010 року. Причиною цього, каже соціолог, може бути характер цієї кампанії: ні тобі конкурсу ідей, думок, відкритої розмови, одне шоу.

Досить високий відсоток людей, які ще не визначилися, тільки через те, що не можуть побачити якусь зернину в програмах двох кандидатів.

Поміж тим експерти не втомлюються збирати інформацію: що ж саме пропонують людям кандидати. Для цього озброїлися їх програмами. І не тільки: уточнення по всіх напрямах просили в штабах. Раптом, що забули в програму вписати.

Читайте також: що спільного пропонують кандидати у президенти?

З деяких питань, можливо, а той період часу, на грудень місяць, вони не мали точних бачень і позиції, але виявився суспільний запит і тепер вони мають дати чітку розшифровку, як саме вони будуть діяти в тій чи іншій сфері, відповідно, кого призначати на ключові посади в державі.

Кандидати хоч і різняться у багатьох поглядах, та все ж мають кілька спільних позицій:

Два кандидата задекларували європейський вектор розвитку, планують продовжити процес децентралізації, в децентралізації готові перейти до виборів парламенту і місцевих рад за відкритими виборчими списками, в антикорупційній позиції і політиці - сприяти діяльності антикорупційних органів, в медицині два кандидата готові оновити медичну інфраструктуру, а в економіці замінити податок на прибуток податком на виведення капіталу.

Вибори - це завжди показник розвитку суспільства, кажуть політологи. Саме тут обирається вектор руху країни на найближчі роки.

Я вважаю, що другий тур є вирішальним для україни, оскільки він поставить крапки над і наскільки політично-грамотним і свідомим є середньостатистичний виборець.

Поміж тим експерти наголошують: Україна парламентсько-президентська республіка, тому попереду - не менш спекотна виборча осінь. Та перед нею фінал президентських перегонів - 21 квітня.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber