Рівненський парк на "Грабнику" ремонтують вже не перший рік. З 2016 його обіцяють облаштувати або хоча б почати реконструкцію.

На сайті Рівне нської міської ради опублікували перспективи розвитку міста на 2019-2021 роки. Серед запропонованих проектів "засвітилась" й ідея реконструкції парку біля Палацу дітей та молоді на вулиці Князя Володимира. 

Втім, закинутий парк активісти намагаються реконструювати вже багато років. На відновлення території навіть передбачили майже 2 мільйони гривень з громадського бюджету. 

У 2016 році на перший Громадський бюджет було подано проект: "Парк на Грабнику: створення кращих умов для відпочинку та дозвілля рівнян". Проект, який спрямований на облаштування недоглянутої території парку для комфортного дозвілля рівнян. На реалізацію проекту просили понад 300 тисяч гривень.

Автори проекту пропонували створити: арт-зону, зону настільних ігор тенісний стіл, дитячий майданчик, зону тет-а-тет, зону вуличних тренажерів та місце для вигулу собак.

"Програмою соціально-економічного розвитку міста Рівного на 2015 – 2019 роки пріоритетним завданням комунального господарства є благоустрій міських територій, зон відпочинку, парків, скверів. На жаль, на виконання програми в частині благоустрою та озеленення за офіційною інформацією міської влади кошти з бюджету не виділялися. Це завдання відповідно не виконується на належному рівні й парк біля ПДМ є яскравим прикладом загострення проблеми браку фінансування. Цим проектом автори сподіваються привернути увагу міської влади до необхідності відновлення фінансування утримання парку біля ПДМ.", - зазначається у тексті проекту. 

Тоді ж, у 2016 році, цей проект переміг та отримав на реалізацію понад 300 тисяч гривень. Втім, витратити ці кошти так і не вдалось. Як зазначає автор проекту Оксана Майборода, тоді до реалізації не встигли перейти. Крім того, говорить пані Майборода, не могли розібратись довго кому ця земля належить. 

Крім того у тому ж році було подано ще один проект на Громадський бюджетом. Цією ініціативою хотіли облаштувати спортивний майданчик біля ПДМ. На реалізацію попросили понад 600 тисяч гривень. Проект так само став переможцем. Втім, статус "реалізовано" він не отримав до сіх пір.  

У 2017 році на Громадський бюджет також було подано проект про реконструкції парку біля ПДМ. Як зазначив автор, це 2 етап відновлення. 

"Восени 2016 року рівняни підтримали два проекти громадського бюджету, метою яких є відновлення парку (Парк на Грабнику: створення кращих умов для відпочинку та дозвілля рівнян та Облаштування спортивного майданчика в парку біля Рівне нського палацу дітей та молоді ). Завдяки цьому у бюджеті міста на 2017 рік закладено суму близько 1 млн. гривень на реалізацію цих проектів (облаштування спортивного та дитячого майданчиків, встановлення лавочок та смітників тощо). Ніякого плану щодо розвитку цієї території у міської влади не було, допоки не були підтримані громадські проекти." - пишуть автори проекту. 

Крім того, активісти зазначили, що першочергово потрібно встановити освітлення парку в місцях розміщення спортивного та дитячого майданчику. На проект просили понад 1 мільйон гривень. Ініціатива, як і її попередники виграла конкурс та отримала статус "на реалізації". 

"У разі реалізації цього проекту та подальших заходів уже за декілька років буде повністю відновлено рекреаційний потенціал парку.", - зазначили автори.  

 

Тепер повернемось до статті, яку опублікували на сайті міської ради щодо перспектив розвитку Рівного на 2019-2021 роки. Там зазначено, що метою проекту є створення парку відпочинку в мікрорайоні "Грабник". Кажуть, наразі там проживає 10 тисяч мешканців. Проектом передбачено створення відпочинкових зон, дитячих та спортивних майданчиків. Парк надаватиме широкий спектр послуг для відпочинку та розваг. 

Фінансування планують здійснювати за рахунок коштів з державного та міського бюджетів. Орієнтована вартість проекту - 14 мільйонів гривень

 Читайте також: