За статистикою, близько 30% людей на нашій планеті страждають від підвищеного тиску. Звичайно, при наявності стійкої артеріальної гіпертонії важливо звернутися до лікаря, щоб той допоміг підібрати відповідну терапію. В екстрених випадках можна скористатися методами, що дозволяють швидко знизити тиск.

1. Понижуючі тиск продукти 

Знизити артеріальний тиск допоможуть:
- буряк і селера. До складу цих овочів входять компоненти, що розширюють судини;
- цитрусові. До складу цитрусових входять биофлавоноиди,які поліпшують тонус судин і знижується в'язкість крові. Тому вони успішно знімають симптоми артеріальної гіпертензії. Особливо корисним з цієї точки зору є лимон;
- зелений або червоний чай. Одна чашка цих напоїв допоможе привести до нормальних показників незначно підвищений тиск. Щоб чай подіяв швидше, можна додати в нього скибочку вже згаданого лимона або декілька ягід брусниці, калини і смородини.

2. Дихальні вправи
У головному мозку дихальний і судиноруховий центр розташовані недалеко один від одного. А значить, працюючи з диханням, можна привести тиск в норму.Сядьте в зручне положення, розстебніть здавлюючий одяг. Зробіть максимально глибокий вдих на чотири рахунки, на дві секунди затримайте дихання, а потім видихніть, дорахував до восьми. Таких дихальних циклів треба зробити від 5 до 8. Особливо ефективними дихальні вправи будуть в тому випадку, якщо підвищений тиск було викликано сильним хвилюванням.

3. Самомасаж 


Плавними круговими м'якими рухами слід розтерти область потилиці і скронь, направляючи рухи у у напрямку до плечей. Після 5-7 хвилин такого масажу треба лягти і відпочити.

4. Гарячі ванночки для ніг
Щоб знизити тиск, слід зробити гарячу ванночку для ніг. У ванночку можна додати трохи морської солі і пару крапель ефірних масел лаванди і м'яти. Діє ванночка наступним чином: вона «відволікає» кров від серця, тим самим знижуючи тиск. Масла ж мають заспокійливу дію, що корисно для людей, у яких підвищення тиску викликають сильні переживання і стреси.

5. Компреси
Знизити тиск допоможе змочена холодною водою серветка, прикладена до області сонячного сплетіння. До стопи можна прикласти компреси, просочені яблучним оцтом.

6. Рефлекторні прийоми
Знизити тиск допоможуть прийоми, що впливають на блукаючий нерв. Цей нерв знижує частоту серцевих скорочень, тим самим приводячи тиск в норму при його підвищенні.
Впливати на блукаючий нерв можна так:
- опустіть руки під струмінь холодної води;
- вмийтеся холодною водою;
- помасажуйте точку, розташовану на середині шиї збоку. Масаж слід проводити тільки з одного боку, в іншому випадку при дуже сильному тиску на точку можна випадково перетиснути сонну артерію і втратити свідомість.

7. Трави з седативним ефектом 


Підвищення тиску може бути викликане емоційними переживаннями. Для того, щоб знизити інтенсивність стресу, можна прийняти препарати на основі кореня валеріани (наприклад, корвалол) або випити заспокійливий трав'яний збір, до складу якого входять перцева м'ята, пустирник і ромашка.

8. Мінеральна вода з лимоном
Швидко знизити тиск допоможе мінеральна вода з лимонним соком і невеликою кількістю меду. Напій слід випити за один прийом. Тиск стане нижче вже через півгодини.

9. Міцний сон
Привести тиск в норму можна, гарненько виспавшись. Відчув, що тиск піднімається, слід подрімати в добре провітрюваному приміщенні.