Тріск металопластикових вікон обумовлений низькою якістю матеріалу або неправильною установкою. Не варто економити на профілях.

 Тріск пластикових вікон — нерідке явище. З ним стикаються навіть ті, хто тільки встановив склопакети або переїхав в новобудову. Але якщо вибирати якісні металопластикові вікна та довірити їх установку професіоналам, ризику зіткнення з проблемою не буде. Причому тріск неможна вважати не значною проблемою. Навіть якщо інших приводів для занепокоєння немає, це може виявитися сигналом, що найближчу зиму склопакет просто не переживе.

 
   
Причина тріску — неправильний монтаж
Неправильна установка в отвір — одна з головних причин, що провокують характерний тріск пластикових вікон. Справа в тому, що не всі монтажники враховують такі нюанси:
 
  • Ступінь усадки. Якщо ви придбали квартиру в багатоповерхівці з пластиковими вікнами, будьте готові до того, що будинок може дати серйозну усадку і стіни будуть деформуватися (значить, тиск на різні ділянки вікна буде змінюватися). Якщо будівельники не врахували похибка на усадку, рами будуть відчувати високий рівень напруги.
  • Неправильний монтаж. Клієнти невеликих фірм-одноденок часто стикаються з непрофесійним монтажем (коли рама встановлюється занадто щільно). Тому варто довіряти професіоналам (наприклад в Києві працює компанія https://vikna.ua/, яка вже зарекомендувала себе на ринку).
  • «Розбовтана» фурнітура. Якщо монтажники погано закріпили ручки або залишили розхитаними петлі, то тоді теж можна почути примітний тріск. Ця проблема легко усувається, але зустрічається рідко. Найчастіше причиною тріска все-таки виявляється непрофесіоналізм монтажників.
 
 
Причина тріску — низька якість вікон

 Занадто м'який сплав металопластику може деформуватися під впливом вітру або холоду. Виникає «ефект вітрила». Саме він і викликає дратівливий звук. Іноді через перепад температур пластик розширюється і звужується, що теж провокує тріск. 

Чим вище якість матеріалу, тим менше він схильний до деформації. З хорошими вікнами не буде ніяких проблем.

 Іноді монтажники ставлять куточок з стабілізуючих матеріалів (щоб мінімізувати негативний вплив від деформації). Але якщо різниця між температурою всередині приміщення і за його межами буде велика, це не врятує ситуацію.
 
 
 

Причина тріску — Неправильне регулювання фурнітури

 При тривалій експлуатації цілком можливі перекоси стулок, порушення в роботі приводу фурнітури, провис навісів і інші причини, що викликають характерний тріск при закриванні стулки пластикового вікна.

 
Несправність даного типу можна усунити правильним регулюванням фурнітури.
 
  •     В першу чергу виправте положення самої стулки, для чого доведеться покрутити регулювальні гвинти, наявні на верхній і нижній петлі. Завдяки цьому ви зможете підняти або опустити стулку, зрушити вправо / вліво її верхню чи нижню частину. Намагайтеся підібрати такий стан, при якому стулка буде входити в раму без сторонніх характерних шумів.
  •     У деяких випадках доведеться відрегулювати положення відповідних планок запірної фурнітури, які кріпляться безпосередньо на віконній рамі. Для цього просто відкрутіть кріпильний гвинт, після чого пересуньте відповідь в потрібне положення. В процесі робіт контролюйте щільність прилягання стулки в закритому положенні.
 

Як уникнути тріску?

 Вибираючи пластикові вікна будьте уважні. Позбавити від такої неприємної проблеми, найчастіше, можна лише заново здійснивши демонтаж і монтаж віконної конструкції. І тут вже особливо важливо зробити це грамотно, з використанням спеціальних герметизуючих матеріалів.

 На що звернути увагу?
 
-    Якість пластика. Недобросовісні компанії намагаються заощадити і виробляють вікна з неякісного матеріалу. Результатом покупки такого вікна може стати не тільки тріск, а й те що згодом вікно буде гнутися, деформуватися і навіть утворити щілину. Ціна на якісний матеріал буде вище, але це краще ніж потім платити за зняття старого профілю та установку нового.
 
-    Виробник. При покупці вікон віддавайте перевагу перевіреному виробнику. Непрофесіоналу складно визначити якість матеріалу, товщину вікон і відстань між ними в склопакеті. І недобросовісні виробники цим користуються. Але компанії, які вже зарекомендували себе на ринку, дорожать репутацією і пропонують перевірену продукцію своїм споживачам.