За останніми дослідженнями психологів, у людей які повернулися із війни часто розвиваються психічні захворювання. Експерти кажуть, щоб цього запобігти потрібно аби в Україні розвивалася реабілітація усіх постраждалих під час російсько-української війни, не тільки на рівні громадських організацій.

У Миколи Юраха дві служби: духовна та військова. У 2014 році, він був волонтером під час Революції Гідності, а коли розпочалася війна на Сході нашої країни він вирішив стати капеланом. Чоловік часто їздить туди благословляти наших захисників. Кількість ротацій навіть не пригадає.

Коли звучали слова молитви і кожен солдат ставав до молитви, не розділяючи на номінації чи релігійні погляди, це морально давало думку, що це потрібно державі, це потрібно цим людям. Адже, кожен солдат будучи на фронті не знає чим закінчиться його день, - розповідає капелан Микола Юрах. 

Додає, повернувшись зі Сходу довго звикав до м'якого ліжка та тиші. Вважає, реабілітація потрібна кожному військовослужбовцю. Бо ж проживши пів року у бліндажах та починати ранок не з кави, а з перевірки зброї, важко реабілітуватися до мирного життя.

Ветерани приїжджають вони не шукають психологічної допомоги, одиниці мабуть, Більше шукають їх родини. Ветерани думають, що вони зараз мають отримати свої пільги свої привілеї, які їм гарантувала держава. Коли вони це не отримують дуже швидко вони розчаровуються, а коли вони отримують вони згодом знову починають розчаровуватися, тому-що питання тут набагато глибше, - говорить психолог Ольга Яковлева.

Аби допомогти реабілітуватися ветеранам війни та сім'ям загиблих військовослужбовців у Рівне нській ОДА організували круглий стіл. Його мета, при запровадженні медичної реформи другої черги зробити акцент на психічне здоров'я усіх постраждалих під час російсько-української війни. Адже , саме так працюють із ветеранами у США.

На сьогодні я працюю над дослідженнями тих подій, які відбуваються в Україні, як ви з ними справляєтеся і з нетерпінням чекаю на ці знання. Які будуть допоміжними не тільки для України, але й для всього світу, - каже доктор з соматики у Веслеєнському університеті (США) Каті Кольцьо.

Учасники заходу сподіваються, що влада їх почує і в Україні з'явиться єдиний реєстр ветеранів війни та національний інститут пост-травматичних стресових розладів.  

Дивіться також: з Чорновола на Драгоманова: у Рівному переїздять педіатри

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber