Соска за замовчуванням входить у першу придане малюка. «Ну, а як без соски?» - запитають досвідчені батьки, які не з чуток знають, що таке несамовитий дитячий плач ночами або істерика крихітки, коли навколо багато людей.

«Правильно без соски!» - скандують консультанти з грудного вигодовування, активно протестуючи проти пустушок і пляшечок, як «недругів» правильного прикладання до грудей і тривалої успішної лактації. А ще й саме немовля наполегливо випльовує дорогу пустушку, відмовляючись заспокоюватися з цим «аксесуаром». Як бути батькам?Чи привчати малюка до пустушки? І чи не шкідлива вона для дитини?

ШЛЯХ ДО заспокоєння
Так задумано природою, що малюків заспокоює процес смоктання. Це один з найголовніших рефлексів, з якими малюк з'являється на світ, тому і консультанти з лактації радять прикладати дитину до грудей на вимогу - як тільки малюк закректав або заплакав. Біля маминих грудей малюк не тільки наїдається, але і заспокоюється.

Однак малюк не завжди заспокоюється біля грудей, та й у мами є власні справи і необхідність відпочити. Чи може соска стати таким «заспокійливим»?

СОСКА ЯК ПАНАЦЕЯ?
Якби соска-пустушка була б настільки шкідливою для правильного прикладання малюка, як стверджують консультанти з лактації, то цей аксесуар з приданого малюка зник би як явище давним-давно. Насправді, не так шкідлива соска, як те, що мами не знають, як прикладати до грудей, щоб малюк дійсно отримував молочко і не гриз мамині соски.
Висновок: якщо мама навчилася правильно годувати грудьми, соска-пустушка не стане перешкодою.

Чому малюк випльовує соску?
Інша справа, що сам малюк не хоче смоктати пустушку і наполегливо випльовує її. Чому? Тому що у малюка, крім смоктального, розвинений ще й виштовхувальний рефлекс, який спочатку допомагав людському дитинчаті не проковтнула чужорідне тіло. І пустушка, більш тверда, ніж мамин сосок, сприймається малюком як щось «стороннє», що не можна пускати в організм. Тому малюк і випльовує соску, нехай вона і дорога, і ортодонтична.

Іноді дитину лякає присмак соски з силікону або латексу, і мами розповідають, що малюк «вибрав» одну-єдину пустушку з  5-7 запропонованих йому варіантів.

ЧИ Є ЗАМІНА пустушки?
Альтернатива є всьому, і пустушки теж. Кожна мама вибирає свій варіант: хтось прикладає щоразу до грудей або заспокоює заколисуючи, хтось дає малюкові посмоктати свій мізинець. Але не у кожної мами є можливість побут цілий день прив'язаною до малюка - є турботи про інших діток, домашні клопоти або робота на фрілансі. Мізинець потрібно постійно мити, щоб не занести дитині інфекцію - і скоро така «забава» маму втомить.
Часто буває, що, шукаючи спосіб заспокоєння,  малюк,  якому не дають соску, починає смоктати кулачок або пальчик. І від цієї шкідливої ??звички доводиться довго відучувати. Життя розставляє свої пріоритети, і соска в цьому допомагає. Ви знаєте, такі випадки поодинокі - все ж зараз активним мамам обійтися без пустушки складно. Але обирати вам.

ЯКЩО СОСКА ПОТРІБНА
Якщо соска потрібна, але дитина її випльовує, змочіть пустушку грудним молоком, і малюк, швидше за все, через пару таких процедур звикне до пустушки. Будьте готові до того, що, якщо малюк звикне до соски, її потрібно кожен місяць-два міняти на нову і кип'ятити перед застосуванням.
Часто малюки звикають до одного виду пустушок, тому запам'ятайте її назву і магазин / аптеку, де ви її придбали.