Мало хто знає про лікувальні властивості березового листя і бруньок, а адже вони могли б замінити нам половину аптечки. Береза - унікальне дерево, яке здатне врятувати людину від будь-якої напасті. Цілюще у берези все: листя, квіткові сережки, кора і навіть береста. Берізка віддає всю себе без залишку, тільки бери і користуйся.

Як використовувати березу 

При захворюваннях печінки
Щоб приготувати відвар, 2 столові ложки сушеного листя і 1 столову ложку бруньок залий 0,5 л окропу. Туди ж додай трохи соди, щоб розчинити смолисті речовини. Відвар настоюють 1 годину, потім процідити і пий по половині склянки 4 рази на день до їжі.Цей відвар допоможе при захворюваннях печінки, а також поліпшить роботу жовчного міхура. Можна застосовувати як жовчогінний засіб.

При захворюваннях нирок
Щоб поліпшити роботу нирок і заспокоїти роботу нервової системи, можна приготувати відвар з молодого листя. 100 г листя подрібнити і залити 2 склянками теплої кип'яченої води. Настоювати 6 годин. Потім процідити, віджати листя і акуратно перелити в іншу ємність, залишивши осад. Приймати настій потрібно по половині склянки 2-3 рази на день перед їжею. Настій багатий вітаміном С, він допоможе привести організм в тонус, а також налагодить роботу нирок.

При жовчно - кам'яній хворобі

Щоб полегшити симптоми при жовчно-кам'янійх воробі, потрібно приготувати відвар з березового листя. 1 ст. л. сухого березового листя залий склянкою окропу. Повари 20 хвилин, залиш настоюватися на 3 години, ретельно укутавши каструлю. Відвар процідити і приймай по 1 склянці вранці і ввечері за півгодини до їжі. Можна приймати тривалий час, щоб полегшити симптоми і запобігти появі нових каменів.

При набряках
Березові бруньки і листя можна заварювати як чай з розрахунку 1 ч. л. листя на 0,5 склянки окропу. Цей чай допомагає справлятися з набряками серцевого походження. Його потрібно випивати за день в три прийоми. Сильного сечогінного ефекту не спостерігається, і нирки ві дцього не страждають.

При ревматизмі


У народі давно відомо, що березове листя - відмінні ліки від ревматизму. Тобіп отрібно зшити мішечки по формі ніг і набити їх березовим листям. Перед сном надіти мішки на ноги, щоб листя повністю облягали поверхню ніг. Ноги будуть сильно потіти. Якщо листя сильно намокнуть, їх потрібно замінити. Кілька таких сеансів - і повне лікування гарантовано!

При болі в суглобах
Листя берези справляються не тільки з ревматизмом, а й з будь-яким болем в суглобах. Для цього потрібно робити компреси. Добре пом'яті листя прикладають до хворого місця на 2-3 години, роблять тканинну пов'язку. Курс лікування 7-10 днів.

Як бачиш, береза - чудовий засіб від будь-яких напастей. Чесно сказати, це моє улюблене дерево. Мало того щовіднього стільки користі, так ще й у важкі хвилини буває так добре підійти і обійняти берізку. Стільки сили від цього з'являється, і на душі спокійніше стає.