Фото ілюстративне
Спирт та вата безкоштовні. А якщо медики попросять гроші, пацієнт може написати скаргу на лікаря. Міністерство охорони здоров'я України затвердило перелік послуг, які люди можуть отримувати безкоштовно. А вже першого липня цей список планують ще більше розширити. За що зараз потрібно пацієнтам, а що можна отримати безкоштовно у сюжеті Дарини Гапонюк.

За швидкі тести та витратні матеріали, такі як система забору чи вата, платити не потрібно. Цими речами пацієнта має забезпечувати заклад охорони здоров'я. Однак, перелік таких матеріалів дуже мізерний вважає рівнянка Віра. Жінка каже, нещодавно перехворіла грипом. На лікування витратила чималі кошти. А їх можна було зекономити, якщо б перелік безкоштовних послуг був більшим.

Та пацієнти кажуть, уже тривалий час не купляли і не платили гроші за вату і спирт, коли у них брали аналізи.

Медики кажуть, загальний аналіз крові, сечі, визначення глюкози, холестерину в крові, та швидкі тести - безкоштовні. Також пацієнти не платять за системи забору крові, спирт, вату та скарифікатор.

В міському управлінні охорони здоров'я додають, якщо лікар проситиме кошти за вищеперелічені послуги, пацієнт може написати скаргу та звернутися до них.

До теми: 

Марафон змін: що варто очікувати рівнянам від електронної медицини