Докорінно змінити шкільне харчування. Наприкінці минулого тижня Рівне відвідав відомий український кухар Євген Клопотенко. Каже, його мета - аби в шкільних їдальнях готували якіснішу, кориснішу та смачнішу їжу. Кухарі навчальних закладів мало не розірвали Клопотенка, правда - від захвату. І поки у Рівному готуються впроваджувати зміни,чи готові до них у школах сільських? Давайте подивимось у сюжеті.

У Великожитинській гімназії меню для школярів розписане на тиждень вперед.

Зайвого не наварюють, і не насмажують.

Суп з пельменями, котлети, макарони, відварна ковбаса, салати - із капусти та буряка, смажена курка - так годують дітей у Житині. Кухар Євген Клопотенко, який нещодавно приїжджав у Рівне , переконаний - більшість із цього списку треба викинути геть. Їжа пересмажена, і за 70 років раціон шкільного меню не змінився. Каже, здебільшого то їжа без життя. Відтак, діти голодні, або ж їдять неохоче.

Олександр Жуковський - у батьківському комітеті і сам професійний кухар. Каже, батьки й до цього намагалися вирішувати проблеми із харчуванням дітей.

Найгірше, що можна побачити в дитячій тарілці - сосиски, каже Клопотенко.

Смажені котлети і розсольники, супи, які переварюються, із засмажкою, яка до губ липне, і каші, які зліплюються - наступні в переліку у смітник харчової історії.

Якщо у Рівному вже готові до змін, то чи готові у школах сільських? Кухарка Леся Яблонська каже - не такі темні і далекі від цивілізації у селах, як комусь здається. Несе книгу рецептів Клопотенка. Її не лише встигли роздрукувати, але й обговорити деякі страви.

І вже розуміють, - готувати доведеться довше.

А от проблеми будуть із приготуванням нових страв, але причина не у бажанні кухарів, а у техніці.

Дивіться також: шніцель з цибулею та суп Мінестроне: яким має бути меню у школах Рівного? (ВІДЕО)

Директор гімназії Тетяна Шахрайчук каже....

Євген Клопотенко каже, не все негодяще у шкільному меню, деякі страви можна і навіть треба залишити.

У страв дивні назви - та просте приготування. Наприклад, табуле...

Каже, хоче, щоб діти розвивалися не лише вивчаючи географію чи іноземні мови, але й через їжу. Щоб у дорослому віці колишні школярі не боялися пробувати щось нове.

Цей весь набір є і у Великожитинській гімназії. Тут обід школяра коштує в середньому 10 гривень. Євген Клопотенко каже, зміни, які пропонує він, бюджет не збільшать. Та смачніше точно буде. А присмачуватиме...

Євген Клопотенко розповідає, у Києві провели тест на 5-ти їдальнях, які тимчасово перейшли на нове харчування. В результаті, якщо на початку в шкільну їдальню приходило 30 відсотків дітей, то після змін їх стало більше - 50 відсотків. У Великому Житині на Рівне нщині вводити нове меню почнуть з більш простих страв. І спостерігатимуть, чи смакуватимуть кулінарні новинки дітям.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber