Уже більше місця в Україні діє новий закон для власників "Євроблях". За цей час українці встигли розмитнити близько 11 тисяч транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Лише на Рівненщині станом на 28 грудня уже зареєстрували 738 автомобілів. Чи комфортніше рівненським водія з новими законами та чи мають вони додаткові труднощі з митним оформленням дізнавалися наші журналісти.

Валерій Суйчук вже не одноразово розмитнював автомобілі. Цього разу робить за новим законом. Каже, тепер сплачує майже вдвічі більше, аніж раніше.

Водії розмитнюють автомобілі на іноземній реєстрації за новим законам уже більше місця. Порівняно з колишніми правилами митного контролю, нововведення включать в себе низку змін з переоформлення- розповідають у профільному відділенні. Кажуть, тепер вартість розмитнення складатиметься зі спеціальної формули. Так званого акцизного податку- розповідають фахівці.

Митний брокер Василь Маринич займається розмитненням уже не один рік. Чоловік каже, порівнюючи з минулими правилами, тепер легалізувати авто для нього та його клієнтів стало легше. І кількість людей на розмитнення значно збільшилася. Окрім того, якщо машина перебуває на митній території України з порушеннями, то її власнику доведеться сплатити 8500 гривень, після чого він звільняється від адміністративної відповідальності.

На думку брокера, цінова вартість на розмитнення не велика. Чоловік каже, відповідно до офіційного документа, який виданий профільним органом країни реєстрації, митні працівники можуть самостійно визначити вартість авто. А з вказаної там можливої розцінки беруть лише найнижчу його ціну- і цей закон для усіх однаковий.

Не погоджується з цим і водій Олесандр Ліонов. Чоловік каже, за деякі моделі автомобілів потрібно сплачувати мито більше, аніж коштує сам транспортний засіб.

Серед додаткових труднощів, окрім цінової політики, водії жаліються на великі черги на митниці. Кажуть, доводиться чекати не один день. Фахівці цю проблему пояснюють. Зазначають, кількість автомобілів збільшилася через те, що водії поспішають розмитнити свою машину ще за пільговим періодом. Він дозволяє власникам "євроблях" заощадити гроші. А триває цей ж таки "пільговий період" рівно 90 днів з моменту прийняття нового закону. Після його закінчення водії повинні сплатити повну цінову вартість розмитнення.

АВТОР: Лідія СНАРСЬКА Назар ЗАБЕЙДА 

Дивіться ще: 

У Рівному будинкам видаватимуть паспорти [ВІДЕО]

У Рівному долучилися до акції в підтримку полонених моряків [ВІДЕО]