Рівні можливості для усіх. У Рівному проінспектували громадські місця на доступність для маломобільних груп населення. Наявність пандусів, вбиралень, тактильної плитки, облаштування пішохідних зон. Усім цим вільно та без перешкод повинні користуватися люди з обмеженими можливостями. Чи є наше місто комфортним перевіряв активіст, співзасновник ініціативи Доступно.UA Дмитро Щебетюк.

Проїхатися на візку у Рівному не так і просто. Виїхавши на вулицю Симона Петлюри, Дмитро Щебетюк стикається із численими проблемами. Перша перепона тротуари. На візку спуститися важко.

"Високий підйом надто, а друге, те що за цим підйомомом, одразу ще перешкоди і фактично, хтось мені буде допомагати ми будемо впиратися.", - говорить Дмитро Щебетюк 

І таких тротуарів чи не на кожному кроці. Також по дорозі Дмитро перевіряє пандус біля кафе.

"Можна перевірити його кут нахилу, я певний, що він буде більший, бо кут нахилу має бути 3 градуси, тут 7-8 градусів. Це дуже небезпечно підніматися." , - зазначає Дмитро. 

Перша будівля, яку інспектує активіст - міський центр зайнятості. При в'їзді його уже насторожує кнопка виклику. У середині Дмитро прямує до вбиральні.

"Туалет є, доступний. Він не повністю ідеальний, мав би бути ще один поручень, дзеркало нижче. До умивальника теж треба, щоб була змога підійти ближче", - заначає Дмитро Щебетюк 

Наступна локація ЦНАП. Перше зауваження - тактильна плитка, біля входу вона уже у поганому стані та має неправльне розташування. А загалом обидва заклади, які відвідав активіст більш менш пристосовані для людей з інвалідністю. Однак інші місця - ні. Якщо підсумувати, то для людей з інвалідністю на тротуарах має бути тактильна плитка. В закладах, зручний вхід, поручні по обидві сторони, широкі двері, на сходинках на першій та останній жовтні смужки.

Дивіться також: "#Водутваринам" - чи популярний у Рівному цей челендж? 

Зараз Дмитро разом із своєю командою перевіряє громадський простір, транспорт та інфраструктуру міста на безбар’єрність для маломобільних груп населення. За результатами інспекції буде створена онлайн-мапа.

У майбутньому планують позначити усі маршрути, якими можуть рухатися люди з інвалідністю або ж, які перепони на них чекають. Головна мета - це привернути увагу суспільства та створити усі необхідні умови для особливих людей.

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber