В селі Птича, що на Рівненщині, єдиний храм опечатаний вже понад 4 роки. Все, через конфлікти, які утворились навколо нього. Громада УПЦ КП заявляє, що святиня належить їм, адже так вирішила більшість селян. Втім віряни УПЦ МП не здаються, бо ж мають право власності на церкву. Чи допомогло отримання Томосу вирішити суперечку, дізнавались наші журналісти.

Село Птича відоме на всю Україну та навіть за її межами релігійними перепитіями. Тут декілька років віряни різних парафій сваряться за єдиний в селі храм. Громада УПЦ КП вважає, що право на храм належить їм. Адже більшість місцевих жителів вирішили це на загальних зборах. Втім, у 1996 році церкву приватизувала релігійна громада УПЦ МП. Яка і не дає вірянам української церкви зайти всередину.

Конфлікт між вірянами виник у 2014 році. Тоді селяни захотіли молитися українською мовою в УПЦ КП. Релігійна громада провела збори, де й проголосували за це. Втім, прибічники УПЦ МП відмовились покидати храм. Вони назвали голосування незаконним, а право на святиню почали відстоювати у суді. Згодом прості суперечки двох парафій переросли у бійку.

Селяни кажуть, з моменту закриття церкви її постійно патрулює поліція. Бо ж бояться, аби віряни знову не почали конфліктувати. Прибічники української православної церкви говорять, що новий церковний закон про перехід релігійних громад до ПЦУ допоможе знайти вихід із ситуації.

Наразі ж служба українською мовою проходить у сторожці на території храму. Втім місцевий священнослужитель заявляє, для такої кількості християн місця - критично мало.

Натомість віряни московського патріархату богослужіння проводять у гаражі. На жаль, всередину приміщення нашим журналістам потрапити так і не вдалось.

В представництві Рівне нської єпархії ПЦУ наголошують, аби віряни перевіряли кому належать храми. Адже саме релігійні громади вирішують яка конфесійна приналежність храмової споруди.

Крім того, Василь Рудницький зазначає, що храм в селі Птича не може належати парафії УПЦ МП.

Громада ж села Птича буде керуватись новим законом. Зберуться вже у лютому та знову проведуть голосування щодо переходу у ПЦУ.

Дивіться також:

Без щеплення - до школи зась. Бо на Рівне нщині епідемія кору (ВІДЕО)