Рівняни цьогоріч ризикують не посмакувати місцевими вишнями, абрикосами та персиками. Усе через затяжні дощі та низьку температуру повітря на початку травня. Фахівці кажуть, такі погодні умови могли завадити запиленню плодових дерев. Тим часом зливи наробили лиха й у сусідніх областях - Тернопільській, Житомирській і Львівській. Там аграріям доведеться пересівати ранні ярі зернові.

Після тривалих дощів, якими відзначився початок травня, рівняни намагаються щось робити на городі. Катерина Павлівна з Басового Кута вийшла прополоти моркву. Ґрунт, каже, мокрий. Місцями провалюєшся, тому саджати помідори та капусту ще зарано.

Посадила все, крім квасолі. Ну і ще городину лишилось - помідори, капусту.  Ну от тут мені можна, а далі нижче, я не знаю. Я тут хочу моркві "очі продерти", - розповідає рівнянка Катерина.

Нарікань щодо підтоплень полів чи городів на Рівне нщині до обласної влади не надходило. Кажуть - підмокання є лише у низинах, але це дуже малий відсоток площ. Тому пересіювати урожай, як це доводиться робити на сусідній Тернопільщині, Житомирщині та Львівщині, не доведеться.

Єдине, що там, де низи, то може бути підмокання, але ці дощі, що пройшли на Рівне нщині , на сьогодні не матимуть негативного впливу на формування урожаю, - розповіла директор департаменту агропромислового розвитку РОДА Надія Переходька.

Експерти щоранку беруть дослідження грунту і кажуть, що верхній шар дійсно перезволожений. Тому проводити висадку овочів раніше понеділка, не радять. І прогнозують низький урожай місцевих вишень, абрикосів та персиків.

Може не пройшло запилення кісточкових - абрикос, вишень і персиків. Яблука дивились - достатня зав’язь. Тому, думаю, наші люди будуть при урожаї. Стик Після вихідних вже можна садити перець, помідори. І хочу сказати, що верхній шар перезволожений, але у метровій глибині стан достатній, - каже завідувач відділу фітопроцедур ДУ "Рівне нська обласна фітосанітарна лабораторія" Людмила Оржеховська.

Тому хоча городину рівняни посадять пізніше, але додаткова волога дасть можливість їй раніше прорости.  

Дивіться ще: чому цибуля рекордно подорожчала у Рівному? (ВІДЕО)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber