Маючи багато сьогодні, не варто припиняти шукати варіанти заробітку. Саме таким правилом керуються у Привільненській об'єднаній громаді. Саме тому регулярно шукають різноманітні конкурси, пишуть проекти та беруть участь в грантових програмах. Ба більше примудряються економити там, де, здається, неможливо. Про гроші громади та місцеві новації далі.

34 мільйони гривень. Такий бюджет Привільненської ОТГ, що об'єднує сім населених пунктів. Заробляють завдяки автозаправним станціям, яких на території 7, фермерським господарствам та підприємцям. За власні гроші тут взялися добудовувати дороги, які не перебувають у комунальній власності сільської ради.

Щорічно ми роботи по ремонту доріг загального користування продовжуємо, адже недостатнє фінансування й величезна кількість доріг по області, які потребують ремонту. Тому ми не чекаємо щось. Маємо певну фінансову можливість, рішення депутатського корпусу, виконавчого комітету, є звернення громадян. Тож щороку за власні кошти, а це десь 1,5 мільйона на рік, ми дороги ремонтуємо, - розповідає голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк.

По хорошій дорозі краще йти, коли на вулиці видно. Освітлення вулиць у громаді теж поставили у пріоритет не залежно велике село чи маленьке. Окрім того встановили ще й вуличні камери відеонагляду. І все за власні кошти. А ще не поскупилися й придбали за 15 тисяч обладнану сонячною батареєю інформаційну дошку.

Телефон на вулиці зарядити важко - це сучасний гаджет, без якого ніхто не уявляє свого життя, на жаль. Вона слугує тим, що можна підзарядити телефон: сонячна панелька, там є освітлення і вона вночі повністю підсвічує дошку, - говорить проектний менеджер Привільненської ОТГ Світлана Роїк.

Це дозволяє інформувати молодь про важливі події громади навіть у вечірню пору доби. Окрім цього залучають жителів громади й до бюджету участі, який реалізовують в рамках конкурсу від Західноукраїнського ресурсного центру та програми U-LEAD. А за кошти Фонду "Східна Європа" отримали електронний сервіс для голосування.

Електронне голосування гарна річ, але для сільської місцевості незвична. Всі вміють користуватися Приват24, але за результатами голосування саме паперовий варіант такого голосування є більш зручним для населення. Тому більшість голосів, які віддали за проекти саме паперове голосування.

На конкурс надійшло 10 робіт, 9 з яких будуть реалізовувати. Це і громадські зупинки, і дитячі майданчики, психологічні території натхнення і ще чимало іншого. Мають на це 600 тисяч місцевого бюджету. 

Дивіться такожзамість огірків - равлики: ІТ-шники проміняли комп'ютер на ферму

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber