Богдан Савлюк. Він мешкає в Івано-Франківську. Закінчив філософський факультет університету імені Василя Стефаника, але не працював за спеціальністю жодного дня. Позаду різна праця: від роботи в міській раді – і до інструктора в гірськолижній школі. Але, як каже чоловік, це все було не те. І от 5 років тому, перечитуючи стоси книжок у пошуках себе, він вирішив виліпити з пластиліну кілька фігурок козаків. Це була можливість зайняти чимось руки і помедитувати про майбутнє. Зліпив і фото виставив у соцмережі. Та неочікувано для автора козаки отримали багато схвальних відгуків. Саме звідти починається історія Богдана Савлюка – скульптора-мультиплікатора.

1. ГУЦУЛИКИ

Серед відгуків у соцмережі були і пропозиції зробити з цього бізнес. Як? Тоді Богдан ще не уявляв собі цього, та й мета на той момент була інша – робити те, що приносить задоволення, а вже потім – фінанси. Хоча згодом, після двох років практики, робота почала приносити і те, й інше.

Спочатку батьки Богдана нове хобі сина не сприймали. Це тепер вони пишаються його творіннями й зізнаються, що 5 років тому в його вигадку не вірили.

Опісля славнозвісних козаків із відомого українського мультика молодий чоловік почав шукати образи для нових робіт.

Були ідеї ліпити героїв відомих українських казок, аби дітки могли бачити, як виглядає колобок чи лисичка. Але ідея за ідеєю – і першою колекцією Богдана стали «Гуцулики».

 «Спершу ліпив з українського матеріалу, з української полімерної глини, і воно виходило геть некрасиве і шкаредне і відбивало настрій працювати, і тоді я дізнався трішки в інтернеті і від друзів, які мають крафтові магазинчики, вони розповіли що є інша глина, я порівняв різні закордонні варіанти і обрав бельгійський варіант».

Працює чоловік повний робочий день і щодня виготовляє 2-3 мініатюри, адже справа важка й кропітка. Богдан дуже вимогливий до своїх творінь, тому часто переробляє й удосконалює маленьких героїв. Працює дуже повільно і не за шаблонами. Тому якщо йому не до вподоби капелюх мольфара чи вуса в козака, він виправлятиме їх стільки, скільки буде потрібно. Після того, як малюки готові і скульптор роботою задоволений, вироби кладуть до печі. Там вони тверднуть і назавжди зберігають задану форму.

Після того як чоловік набив руку й оволодів потрібними навичками, скульптури стали красивішими. До автора почали звертатися люди, які замовляли або конкретних героїв, або навіть свої міні-копії. Так і з’явилась у Богдана майстерня, яку він назвав «Теплі іграшки». 

«Я поставив за мету, щоб ці мініатюри, які я створюю, приносили якесь тепло, так і затишок в оселю, і кожна мініатюра усміхнена, окрім колекції обідранців. У всіх, кого я робив, є усмішка, і, крім того, вони ще пропікаються в печі. Тому це теплі іграшки».

2. ВОЇНИ ЛІСУ.


Коли Богдан удосконалив свою майстерність, просто виготовляти фігурки стало нецікаво, тож чоловік вирішив їх оживити. Довго думав і вирішив зняти мультик, але не простий, а такий, який би приніс суспільну користь. Так виникла колекція маленьких фігурок воїнів Української повстанської армії. А згодом Богдан написав сценарій і зняв мультиплікаційний фільм. За перший тиждень його робота в інтернеті назбирала понад 100 тисяч переглядів, сотні коментарів, серед яких багато недоброзичливих від людей із проросійськими вподобаннями. Тож чоловік зрозумів, що це гарна нагода для просвітницької роботи. Хоча й мультики для дорослих, але їх же дивитиметься різне покоління українців, а сприймати мультиплікаційну історію набагато легше. Так він написав другу й третю серії мультика.

Третю серію «Воїнів лісу» Богдан планує знімати вже цього літа. Каже, намагатимуться героїв якнайкраще анімувати й змусити рухатися. Адже перша серія була дуже примітивна, наступна удосконалена, третя буде ще краща. Цієї частини чекають не тільки дорослі, але й діти, адже таке засвоєння шкільної програми нестандартне. Щоправда, наступна серія буде дуже нетипова й дещо позбавлена історичності. Богдан відкрив нам секрет і розповів, що в третій частині «воїни лісу» будуть боротися з апокаліптичним зомбі із мавзолею – такий собі натяк на кремлівську мумію. Це буде остання серія «Воїнів лісу».

Мультики про УПА – це не єдина просвітницька діяльність Богдана. Нещодавно він за допомогою своїх малюків зняв кліп на тему наркоманії та алкоголізму, щоправда, ще не презентував його. Також скульптор зізнається: «Воїни лісу» – не останній просвітницький проект. Чоловік планує в майбутньому виліпити колекцію героїв княжих часів і зробити кілька серій мультиків про цей період.

3. НАРОДНІ ОБІДРАНЦІ.

Ідей у Богдана не бракує. Часом їх породжує навіть той суспільний хаос, який його оточує. Так, нещодавно у нього виникла ідея створити колекцію «народних обідранців», і хоча якоїсь глобальної просвітницької мети в цьому не було, сам задум дуже сподобався багатьом поціновувачам робіт скульптора.


Колекцію обідранців чоловік не продає, але із задоволенням ліпить на замовлення копії зірок, саме це і приносить йому заробіток. Нещодавно його мініатюри навіть зняли у кліпі відомого українського гурту «Козак систем». Ліпив Богдан і німецького канцлера, і вітчизняних та закордонних рок-зірок. 

Є в нього навіть жартівлива колекція, де в образах секс-символів представлені українські зірки, зокрема Олег Винник, Михайло Поплавський, Іво Бобул та Іван Попович.

Є в Богдана колекція українських добровольців. Зліпив їх спершу на замовлення «Правого сектору», а опісля вироби почали продаватися, найпопулярнішою з них була фігурка госпітальєрки Яни Зінкевич.

У Богдана десятки ідей, пов’язаних із його фігурками, які він ніжно називає малюками. Чоловік вважає: якщо ти щось робиш із любов’ю, то це приносить гарні плоди. Тож історії малюків – це не тільки просвітницькі мультики чи ролики, сатиричні проекти чи фігурки кумирів, це спосіб змінювати життя довкола. І цей процес Богдан спершу почав із себе і власних стандартів, а тепер змінює на краще суспільство.