Відповідь на питання «яка лазня краще» залежить від багатьох факторів. Строго кажучи, лазня і сауна, незважаючи на свою "спорідненість", по-різному впливають на організм. Давайте розглянемо цю різницю докладніше.

Відмінність лазні від сауни


Відмінність лазні від сауни полягає в тому, що російська лазня відноситься до парових, а фінська сауна - до сухоповітряна. Тобто особливістю фінської сауни є сухість повітря, що подається в приміщення. У саунах вологість не перевищує 20%, що дозволяє розігрівати температуру в приміщенні до ста і більше градусів.Умови в російській лазні ближче до природних: вологість в парній зазвичай становить 60-70%, а температура рідко піднімають вище + 70 ° С.


І все ж, яка лазня краще?


Фіни вважають сауну панацеєю від усіх хвороб. У них навіть приказка на цей рахунок є: «Сауна корисна для всіх, хто може до неї дійти». З точки зору людини непідготовленого до теплових навантажень, сухий пар сауни дозволяє легше контролювати своє самопочуття. Сауну іноді рекомендують людям з більш слабким здоров'ям і дітям. Стабільність температури під час всього сеансу і відсутність необхідності маніпуляцій з віниками роблять фінську сауну більш універсальним способом оздоровлення організму.


Паритися в російській лазні набагато складніше, ніж в сауні. Існує, наприклад, кілька способів підкидання води: для просушування, для нагнітання пара. При цьому треба знати, коли підкидати воду, відкривати і закривати вентиляційну заслінку, коли користуватися або не користуватися віником. Тому в російській лазні і існує банщик-професіонал. І сама вона частіше буває колективноою, сімейною, а не індивідуальною, що цілком відповідає слов'янському характеру.


Зверніть увагу! 


У сауні сидять або лежать, розслабивши м'язи, гріються і пітніють, намагаються максимально розслабитися, а в російській лазні людина весь час діє: ходить, париться, піддає пар, миється і т. Д. Власне відпочинок відбувається вже потім, коли людина залишає баню.


Цікаво! Якщо в російській лазні віник вважається невід'ємною частиною процесу походу в лазню, то у фінській сауні він не використовується. Справа в тому, що в парильні фінської сауни температура піднімається до 150 ° С, і ефект потовиділення при такій температурі не вимагає додаткової стимуляції, людина відмінно потіє сама по собі.


Таким чином, важко зробити однозначний вибір на користь того чи іншого варіанта лазні. Тому найкраща порада - довіритися своїм відчуттям. Спробуйте по одному разу кожен з варіантів парних, і порівняйте. Та лазня, яка принесла вам найбільше позитивних емоцій - і є ваш варіант.