Єдиний панський маєток на Поліссі може перетворитися на гору каміння. А саме колишня резиденція графа Красицького, яка знаходиться у Володимирці, що на Рівненщині. Палац в аварійному стані. Відтак учні Володимирецького НВК влаштували мовчазний флеш-моб на підтримку споруди. Адже їхня школа розташована біля неї.

Майже двісті років тому тут лунала музика оркестру, вельможі вальсували у просторих залах, а до величного входу під'їжджали розкішні карети. Багатовічний палац, колись літня резиденція графа Красицького, єдиний панський маєток на Поліссі. Втім, від дворянського шарму тут залишилися хіба що, чотири колони.

Які вони величні, всі зроблені вручну. І звичайно вони приваблювали панів, та й приваблюють вони і зараз всіх. Ми хочемо це зберегти, щоб це було. Коли був закладений цей палац було насаджено і парк і навіть зараз лишилася алея лип, - розповідає директор Володимирецького НВК Олена Тарасюта.

Зруйнований, пошарпаний, в аварійному стані - так зараз виглядає панський маєток. За свої роки палац бачив не одного господаря.

Тут був музей, тут проходили навчання духового оркестру, була бібліотека, але після деяких подій тут відключили теплопостачання і вона вже не використовувалася для навчання. Фактично років вісім назад тут була ще церква, але приміщення вже не отоплювалося.

Щоб хоч якось привернути людей до проблеми руйнації маєтку, учні Володимирецької НВК влаштували "Німий флешмоб" на підтримку історичної та архітектурної пам'ятки. Та розмістили це відео у соціальну мережу Facebook.

Ця пам'ятка архітектури знаходиться майже на території нашої школи. І ми бачимо в якому вона знаходиться стані. Але про це всі мовчать. І тому у нас виникла ідея такого німого флешмобу, - говорить педагог-організатор Олена Василюк.

За словами освітян, аварійна будівля загрожує безпеці дітей. Адже попри заборону, вони граються на території маєтку, який без капітального ремонту, з дня на день з панської резиденції, може перетворитися на гору історичного каміння.  

Читайте також: не Нотр-дам: Рівне нщина втрачає ще одну архітектурну пам`ятку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber